Hirdetés

A magyar választópolgárok nem adtak felhatalmazást Paks bővítésére, sem a tisztaszén-technológia bevezetésére. A kormány tárgyalásokat folytat az oroszokkal Paks bővítéséről és a japánokkal a tisztaszén-technológia bevezetéséről. A közvéleménynek joga van tudni mindkét terv valamennyi részletéről.

A paksi bővítést 3-6000 mrd forintra becsülik. Mire elkészül, a legdrágábban termelő erőmű lesz, soha nem garantálható biztonsággal. A valaha olcsó atomenergia árát a Fukusima után bevezetett biztonsági intézkedések és a kimerülő uránkészletek emelik az égbe, míg a zöldáram Paks 2024-re tervezett átadására jóval olcsóbb lesz az atomáramnál.

A megvalósításhoz az országnak nincs tőkéje, a hitelből épített erőmű árát árammal törleszthetjük. Ez akár fél évszázados függőséget jelent az oroszoktól. Ezt a forgatókönyvet már ismerjük, a Fidesz által is ellenzett Bős-Nagymarosi vízlépcső példáján. Egyszer elég volt belőle, köszönjük, nem kérjük.

A környezetbarátnak hazudott tisztaszén-technológia, a föld alatt begyújtott szénrétegek felmérhetetlen veszélyt jelentenek a felszín alatti vízkészletekre, a környezetre. Az elgázosított szén eltüzelésével szembemegyünk a globális klímaváltozás fékezésére tett vállalásainkkal, ezzel unokáink jövőjét fenyegetjük.

A Paksra elköltendő ezermilliárdokból nem tíz év, hanem jóval rövidebb idő alatt egy olyan megújuló energiamix és egy több lábon álló, közösségi tulajdonban működtetendő energiarendszer hozható létre, ami elérhetővé teszi az ország energiaönállóságát.

Nemet mondunk az atomenergiára, nemet mondunk a szénre, igent a megújulókra. Igent mondunk gyermekeink, unokáink jövőjére!

Budapest, 2013. december 7.

Az Élőlánc Magyarországért elnöksége
 


A közpénz(f)osztás erőműve – Kérdések és válaszok a paksi atomerőmű-bővítésről.

Miért sürgős a kormánynak a paksi bővítés? Miből finanszíroznák? Megtérül-e valaha is? Van-e felhatalmazása a kormánynak a tender-kiírásra? Mit gondolnak a magyarok a paksi bővítésről? Ki fogja megépíteni? És finanszírozni? 22 kérdés, 22 válasz. Minden, amit tudni szeretnél a paksi bővítésről, de a kormány nem hajlandó választ adni rá.

A paksi bővítés kérdéseiről szóló kiadvány letölthető innen.  vagy ítt: Atomot nekünk (pdf 712 KB)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás