Hirdetés

Egy 200 milliós  projekt keretén belül az Avas városrész öt helyszínén alakítottak ki földbe süllyesztett szigeteket, ahol szelektív hulladékgyűjtésre is van lehetőség.

Az Avas öt helyszínén alakítottak ki földbe süllyesztett hulladéktárolókat az elmúlt időszakban. A Klapka György utcán, a Középszer utcán, a Szilvás utcán, a Nyíri Dániel utcán, illetve a Felsőrúzsin körúton található létesítményeket április 13-án adták át hivatalosan a város közösségének.  Az avatóünnepségen először Veres Pál, Miskolc polgármestere szólt, aki örömét fejezte ki, hogy a zöld, környezetbarát fejlesztéssel kapcsolatban egy politikától teljesen független összefogás valósult ki meg a városban.

Arccal a zöld felé

– Ez a fejlesztés az Avas városrész érdekében történt, a beruházás valóban huszonegyedik századi, és az egész közösség hasznára lesz. Miskolc önkormányzata egyébként is törekszik arra, hogy a lehetőségeihez mérten csökkentse a működésből fakadó környezeti terhelést, emellett felhívjuk a figyelmet a környezettudatos gondolkodásra. Sokszor halljuk azt, hogy utolsó órában vagyunk, hogy megőrizzük a Földet a következő generációnak. Én bízom benne, hogy ezzel a beruházással talán ehhez is hozzájárulhatunk – hangsúlyozta.

A városvezető hozzátette, az önkormányzat hosszú évek óta elkötelezett a környezetvédelem mellett, a Zöld Miskolc program keretében számos, ezt a cél szolgáló újítást vezetett be. „Ilyen volt korábban a villamosközlekedés fejlesztése, a CNG buszok beszerzése, az elektromos autóbuszok forgalomba állítása, csatlakozásunk a száz klímasemleges város európai programjához, de a komposztkeretek, és az energiatakarékos izzók osztása is” – sorolta Veres Pál, aki köszönetet mondott Csöbör Katalinnak (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselőjének, a projekt ötletgazdájának azért, hogy lobbizott a forrásért, amiből ez megvalósulhatott.

Mintaprojekt

– Számos városban láttam már hasonló, földbe süllyesztett hulladékgyűjtőt, legközelebb Miskolchoz a felvidéken, Szepsiben. Úgy gondoltam, hogy ha itt, a szomszédban meg tudták ezt valósítani, akkor nekünk is meg kell próbáljuk itt az Avason – mondta el Csöbör Katalin. Az országgyűlési képviselő kiemelte, a projektben közösen dolgoztak az önkormányzattal, aki a forrás biztosítása után nagy körültekintéssel választotta ki a mintaprojekt öt helyszínét. Kiemelte, bízik benne, hogy a hulladékszigetek használatbavétele után parkolóhelyek szabadulhatnak fel az Avason. „Remélem, hogy az új létesítményeket hamar meg fogják kedvelni a helyiek, mint ahogyan abban is, hogy később a város más pontjain is tudunk kialakítani hasonló, földbe süllyesztett hulladéktárolókat” – mondta.

Többféle előny

Szarka Dénes (Velünk a Város), az 5-ös számú választókerület önkormányzati képviselő mérföldkőnek nevezte a beruházást, mint mondta, gyerekkora óta az Avason él, ezért pontosan tudja, hogy mekkora problémát okoz a területen a hulladékkezelés kérdése.

– A tárolók lehetővé teszik, hogy kulturáltabb, rendezettebb utcaképet alakítsunk ki, másrészt a földbe süllyesztett hulladéktárolók nagyobb kapacitással rendelkeznek, mint a rácsokkal körbevett felszíni konténerek. Az új rendszer a guberálás megszüntetésében is fontos mérföldkövet jelenthet, mert a hulladék a földalatti tárolóban teljesen elzártan gyűlik egészen addig, amíg a gyűjtőautókkal ki nem emelik – részletezte a politikus.

Mint mondta, a program része egy szemléletformáló kampány is, aminek szintén nagyon fontos szerepe van, hiszen önmagában a gyűjtőpontok kialakítása nem szünteti meg a szemetelés problémáját. „Bízom benne, hogy az új hulladéktárolók reménybeli tisztább környezete arra sarkallja majd a lakókat, hogy ne szemeteljenek” – tette hozzá.

Szemléletváltás szükséges

A szemléletformálás fontosságára hívta fel a figyelmet Barta Gábor (Fidesz-KDNP), a 3-as számú választókerület önkormányzati képviselője is. „A lehető legkorábban, már gyermekkorban el kell kezdeni ezt a folyamatot, nem követhetjük azt a tendenciát a hulladékkezeléssel kapcsolatban, ami korábban jellemző volt. Ezeken a szigeteken a szelektív hulladékgyűjtésre is van mód, és azt gondolom, hogyha minél több helyen teremtjük meg ennek a lehetőségét, már nagy lépést tettünk annak érdekében, hogy megmentsük a Földet a következő generációnak is” – húzta alá.

Barta Gábor örömének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy körzetében, a Középszeren is kialakítottak egy szigetet. Hozzátette, az új létesítmény környezetében élők nagyon várták, lelkesen fogadták azt.

Nyitókép: Juhász Ákos minap.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás