A rovat kizárólagos támogatója

Budakeszi és Telki között egy fizikailag beerdősült, szőlőként nyilvántartott területen néhány éve gombamód növekedtek ki azok az épületek, amelyeket a nézők a későbbiekben a Keresztanyu és a Drága örökösök sorozatokból ismertek meg.

Drága örökösök, papírok nélkül, olcsón. 

A tájékoztatásból kimaradt helyi lakosoknak elsősorban a megnövekedett gépjárműforgalom, az út szélén található konténerirodák és a tájat elcsúfító kellék-roncstelep szúrtak szemet. A zúgolódás hatására a Budakeszi Önkormányzat egy terepszemle után feljelentést tett a területileg illetékes kormányhivatalnál, amely szintén helyszínelt és megállapította, hogy az akkor már több éve ott álló épületek engedélykötelesek és nem felelnek meg a Helyi Építési Szabályzat szerinti mezőgazdasági besorolás követelményeinek. Közben kiderült az is, hogy a médiacég az illegális beépítést nem átmeneti jellegűnek, hanem véglegesnek szánja, tehát az általuk kiszemelt idilli területen egy állandó kihelyezett zöldmezős telephelyet hoznának létre.

Politikailag is kényes

Az RTL Klub önhatalmú építési tevékenységét eleinte rosszalló fideszes többségű Budakeszi Önkormányzat pálfordulása akkor következett be, amikor kiderült, hogy a terület bérbeadásából havi milliós hasznot húzó Pilisi Parkerdő Zrt. a legnagyobb nyertese a rendeltetéstől eltérő termőföld-használatnak. Győri Ottilia polgármester vezetésével hamarosan békekövetség indult a helyszínre, ahol már együtt fotózkodtak a „város hírnevét növelő” színészekkel. Néhány napra rá egy RTL Klub filmcsoportja terepjárókkal szántotta a helyi védettségű, de országos hírű mamutfenyők gyökérzónáját, de ez az ügy is következmények nélkül simult el. Felettébb aggályos, ha egy magát függetlennek mondó médiaszereplő jogszegésekkel olyan helyzetbe navigálja magát, hogy szívességet kell kérnie a mindenkori hatalom képviselőitől.

Budakeszi – Így nőtt ki a fák között a filmfalu

Mennyi a legalizáció kilója?

A polgármesteri Canossa-járás után a PPZrt kezdeményezte az önkormányzatnál, hogy a Helyi Építési Szabályzatot az érintett területre vonatkozóan igazítsák az illegális területhasználathoz, véglegesítve ezzel a spontán területfoglalást. Cserébe a produkcióért felelős Scripted Productions Kft. áthelyezi a székhelyét Budakeszire, amiből az anyagilag kivéreztetett város, amely legutóbb alkalmazottai bérét is 1 hét késedelemmel tudta kifizetni, bevételhez jut. Hogy pontosan mennyihez, az adótitokra hivatkozva nem tudható meg.

BUDAKESZI 4 TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZÖK MÓDOSÍTÁSA
BEVEZETŐ:  A Budakeszi, külterület 0175 hrsz-ú ingatlan vagyonkezelője, a Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Város településrendezési eszközeinek módosítását kezdeményezte. A kezdeményezés indoka, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály Építésügyi Osztály hivatalos álláspontja szerint a tárgyi ingatlanon a kialakult területhasználat ellentétes a hatályos építésügyi előírásokkal. A területen álló építmények kialakítása nem felel meg a helyi építési szabályzatban megfogalmazott előírásoknak sem funkciójuk, sem a beépítési mutatók tekintetében” 
Budakeszi Településrendezési terv módosítás 2023 05 030 (14,5 MB pdf.)

A lakosok többsége nem rajong

A HÉSZ-módosításhoz a lakosság véleményét is ki kell kérni, ám ezt az önkormányzat nem verte nagydobra.

Ez nem is csoda, hiszen korábban a város legolvasottabb Facebook-csoportjában, a Budakeszi Csevegőn civil kezdeményezésre indult egy helyi konzultáció, ahol a jelenlegi állás szerint 113 válaszadónak kevesebb, mint a negyede támogatta a filmes telephely állandósítását elősegítő HÉSZ-módosítást. Az új filmfaluval szemben az önkormányzat korábban egy rejtélyes fedett lőteret is engedélyezett. Ezek az ad-hoc jóváhagyott beruházások tovább rontják a Telki út-Temető utca-Fő út-Budakeszi út és mellékutcáik állandó dugóktól terhelt forgalmát, ami miatt a Barackos városrészben még a BKK kék buszait sem tudják csúcsidőben az eredeti útvonalaikon üzemeltetni.
Mindemellett több külterületi lakosnak konfliktusa van az önkormányzattal korábbi túlépítések miatt, így furcsállják, hogy hasonló ügyben a befolyásos gazdasági szereplőket milyen készségesen szolgálja ki az önkormányzat.

Forgalomnövelő illegális telephely Budakeszin

Veszélyes, országos precedens értékű eset

A fórumon felszólaló helyiek azért is aggódtak, hogy a példa ragadós lesz és felbátorítja a spontán beépítésekben gondolkodó zöldmezős vállalkozókat. Országosan igaz, hogy a likviditási gondokkal küzdő önkormányzatok Pandora szelencéjét nyitják meg, ha olyan bolhapiacot indítanak, ahol befolyásos és tőkeerős piaci szereplők tudatos törvényszegéssel kész helyzetet teremtve, kisebb-nagyobb összegért cserébe egyéni igényeikre szabott HÉSZ-módosítást vásárolhatnak egy-egy általuk kiválasztott mezőgazdasági területen.

Bár a PPZrt jóhiszeműségre hivatkozik, életszerűtlen, hogy sem a Pilisi Parkerdő Zrt., sem az RTL Klub nem ismerte az építésügyi jogszabályokat.  A rossz példa dominóeffektust indíthat be, ami beépítési anarchiához és koncepciótlan, ad-hoc településképhez vezethet, amilyet pl. Albániából ismerünk. A befolyásos cégek irányába tett önkormányzati protekcionizmus pedig aláássa a jogegyenlőségre vonatkozó alapelveket.


Az olvasói véleménycikk nem feltétlenül tükrözi szerkesztőségünk álláspontját.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás