Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Tavasszal a kajszitermesztők számára az elképzelhető legrosszabb időpontban volt fagy, ennek most már látszanak is a kárai – csupán 7-8 ezer tonnára becsülik az idei termést, ami a jó évjáratok átlagának 20-30 százaléka.

A tavaszi fagyok, a virágzáskori lehűlés, illetve a nagy hőingadozás miatt a magyar kajszi megszokott termésmennyiségének csupán negyede kerülhet idén piacra a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet szerint. Úgy számolnak: ebben az évben csupán 7-8 ezer tonna kajszit takaríthatnak be a termelők, mivel a jó évjáratok átlagához képest 70-80 százalékkal kevesebb kajszi termett.

Azt már a HVG is bemutatta április elején: kétszer is szokatlan fagy támadta meg a barackosokat, ráadásul mindkét alkalommal hideg széllel érkezett a rossz idő. Ez ellen mit sem érnek a hagyományos fagyvédelmi módszerek.

Azt is hozzátették, hogy tavaszi fagy évek óta visszatérő probléma a hazai gyümölcstermesztésben, az elmúlt 6 év alatt négyszer érte nagyon jelentős kár emiatt a csonthéjasokat. A kamara felmérése szerint több mediterrán fajta is bekerült a termesztésbe, amelyekről a termelők nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel. A NAK és a FruitVeB álláspontja szerint vissza kellene állítani a 2000-es években megszűnt fajtakísérleteket, meg kell erősíteni a fajtákkal kapcsolatos információk átadását.

A magyar mezőgazdaságban az elmúlt években az aszály okozott gondot, különösen tavaly, akkor egészen katasztrofális volt a szektor teljesítménye. Idén legalább rendesen esik az eső, ez is segíthet abban, hogy az agrárszektor felfelé húzza a teljes gazdaságunkat, és talán épp emiatt úszhatjuk meg az év végére a recessziót. A gyümölcstermesztőket azonban a tavaszi fagy így is nehéz helyzetbe hozta.

Nyitókép: kajszibarack fagykár kép: Oláh Tibor / MTI

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás