Hirdetés
hvg hírlevél

A kivételes hőséget a most hivatalosan is lezárult idei nyáron gyakran követte Magyarországon pusztító vihar, s az időjárás szélsőséges kilengéseit a klímaváltozásnak tulajdonítják. A szélviharok másutt még nagyobbak és brutálisabbak, Florida például a napokban az Idalia hurrikánnal szembesült, amely Georgia, valamint Észak- és Dél-Karolina irányába ment tovább.

Az Idalia a trópusi ciklonok közé tartozik, amelyek a Magyarországon is előforduló mérsékelt égövi társaiknál sokkal erősebbek. A trópusi ciklon olyan, általában több száz kilométer átmérőjű légköri képződmény (felhőörvény), amelyben a légnyomás a középpontban a legalacsonyabb, és belülről kifelé haladva nő, a szél sebessége pedig eléri az óránként 120 kilométert. A mozgása ciklonális, vagyis az északi féltekén az óramutató járásával ellentétesen, a délin vele egyező irányban forog.

A trópusi ciklonoknak három fajtája van, ami a földrajzi keletkezésével függ össze.
— Az Atlanti-óceán északi, illetve a Csendes-óceán északkeleti részén, a Karib-tengeren vagy a Mexikói-öbölben keletkező trópusi ciklon a hurrikán.
— A Csendes-óceán északnyugati részéről induló vihar a tájfun, ami jellemzően Ázsiában tombol. Érdekesség, ha a szélvihar átlépi a Csendes-óceán fölött húzódó dátumvonalat, akkor hurrikánból tájfun, illetve tájfunból hurrikán lesz.
— Végül az Indiai-óceán és a Csendes-óceán déli részéről induló vihar megőrzi a trópusi ciklon nevet, míg a Bengáli-öbölben és az Arab-tengerben keletkező a sima ciklon kategóriát kapja.

New Orleans a Katrina után:

Névadási történelem

A trópusi ciklonok elnevezése sokáig esetleges volt, vagy ahhoz a helyszínhez kötődött, amelyre lecsaptak. Néhány évtizede viszont rendszerben történik, és a neveket a Nemzetközi Meteorológiai Szervezet (WMO) tartja nyilván. A hurrikánokat az Amerikai Hurrikán Központ 1953-ban kezdte elnevezni, és 1979-ig csak női keresztneveket használt, azóta az éves listán már férfiaké is van.

Az ázsiai tájfunok és trópusi ciklonok nómenklatúrájában az ezredfordulón teremtettek rendszert. Előfordul, hogy a különösen pusztító trópusi ciklon nevét – már csak babonából is – visszavonultatják. A hurrikánok között így már nem szerepel a Katrina, amely 2005-ben New Orleansra csapott le, helyette a Katia került a listára. A WMO adatai szerint 1953 óta 94 hurrikán nevét vonultatták vissza.

Nyitókép: vanuatu trópusi ciklon pusztítása forrás: Getty Images

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás