Hirdetés

Nőtt a megújuló energiaforrásból történő villamosenergia-termelés tavaly Magyarországon, különösen jelentős a tisztán biomassza, valamint a napenergia térnyerése, de növekedett a biogáz- és depóniagáz-, valamint a biológiailag lebomló kommunálishulladék-alapú áramtermelés is az előző évekhez képest.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal minden évben elkészíti beszámolóját, melynek célja, hogy összefoglaló képet adjon a hazai megújuló alapú villamosenergia-termelés, valamint a főként ennek támogatására szolgáló kötelező átvételi rendszer működéséről és alakulásáról. A Hivatal beszámolójából kiderül, hogy a tisztán biomassza tüzelés (azaz nem szén-biomassza vegyes tüzelés), a napenergia és a biológiailag lebomló kommunális hulladék hasznosítása növekedett számottevően 2013-ban, mind a beépített kapacitás, mind a villamosenergia-termelés tekintetében. A szén-biomassza vegyes tüzelés csökkent, illetve időjárási okoknál fogva szél- és vízenergiából kevesebb zöldáramot termeltek. Az összesített megújuló alapú villamosenergia-termelés 3,69 százalékkal bővült és 2013-ban elérte a 2828 GWh-t.

A KÁT rendszer keretében értékesített, támogatott villamos energia mennyisége 2013-ban 1868 GWh volt. A KÁT-os értékesítés az előző évhez képest enyhén emelkedett. A megújuló energiaforrások hasznosítása nemcsak a nemzetközi fenntarthatósági és klímavédelmi célok megvalósításával, hanem hazánk gazdaságfejlesztési törekvéseivel is összhangban van. Ezen erőforrások fokozottabb felhasználása a hazai területfejlesztés fontos eszköze lehet: munkahelyeket teremthet, javíthatja az érintett térség önellátó képességét és megalapozhatja fenntartható fejlődését.

A teljes beszámoló a megújuló alapú villamosenergia-termelés, valamint a kötelező átvételi rendszer 2013. évi alakulásáról itt olvasható.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás