A rovat kizárólagos támogatója

4. alkalommal adta át a KÖVET Egyesület a Dr. Georg Winter-életműdíjat. Idén Ódor Erzsébet, a Chinoin Zrt. újpesti gyáregység környezet-, egészség- és munkavédelmi vezetője kapta. A díjat kétévente olyan természetes személynek adják, aki a fenntartható fejlődés eszméjének gyakorlatba ültetését példamutató szinten szolgálja.

A KÖVET Egyesület elnöksége idén Ódor Erzsébetnek ítélte a Dr. Georg Winter-életműdíjat, aki több mint 30 éve tartja kézben az egyik legjelentősebb hazai gyógyszergyár, a Chinoin Zrt. környezetvédelmi tevékenységét. A Chinoin Zrt. az elmúlt 12 év során több alkalommal vett részt az Ablakon Bedobott Pénz Programban, ahol nagy ívű fejlesztéseket mutattak be a hulladék- és szennyvízkezelés, vízfelhasználás-csökkentés, oldószer visszaforgatás, levegőtisztaság-védelem területén. Szennyvíz előkezelő berendezésük, amely évente közel 7000 m3 cianid tartalmú szennyvizet kezel, vegyszer nélkül, folyamatos reaktorban, az első és eddig egyetlen ilyen berendezés a kontinensen.

Ódor Erzsébet a Chinoin színeiben szoros együttműködéseket alakított ki iparágon belüli és iparágon kívüli szakmai szervezetekkel, emellett magánemberként is lelkes környezetvédő. A szakmai szervezetek, gyártói képviselet és az akkori Egészségügyi Minisztérium együttműködésében az ő kezdeményezésére indult el a lejárt szavatosságú gyógyszerek begyűjtése, amely non-profit szervezetként eredményesen működik tovább.

Erzsébet 2001. és 2003. között a KÖVET elnökségi tagja volt, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) Környezetvédelmi Albizottságának képviselője, 2002 óta a Chinoin és az MGYOSZ delegáltjaként tagja az Országos Környezetvédelmi Tanácsnak, valamint ő a nemzeti delegált az iparág képviseletében a BAT referenciadokumentumok kidolgozásáért felelős munkacsoportban.

Ódor Erzsébet bemutatja cége zöld kezdeményezéseit az Országos Környezetvédelmi Tanács kihelyezett ülésén 2009 júliusábanÓdor Erzsébet bemutatja cége zöld kezdeményezéseit az Országos Környezetvédelmi Tanács kihelyezett ülésén 2009 júliusában

Az életműdíjat 2014. december 4-én egy zártkörű ünnepi vacsora keretében adta át Ódor Erzsébetnek Dr. Georg Winter, a díj alapítója, Prof. Dr. Kerekes Sándor, a KÖVET Egyesület elnöke és Tóth Gergely, a KÖVET főtitkára.

A Dr. Georg Winter-életműdíj

Dr. Georg Winter nevéhez fűződik a környezettudatos vállalatirányítás átfogó rendszerének bevezetése és gyakorlati megvalósítása – amelyet később róla neveztek el Winter-modellnek -, és az első, az ökológiai követelményekkel összhangban kialakított gyárépület koncepciója és megvalósítása. Alapítója a környezettudatos vállalatirányítást hirdető két nagy szervezetnek, a B.A.U.M.-nak, amely a közel 500 taggal működő Környezettudatos Vállalatirányítás Németországi Egyesülete, valamint a nemzeti egyesületeket összefogó INEM-nek. A Németországban hat kiadást megért, Winter-modellt bemutató kézikönyvének (Blueprint for green management) inspirációjára alakult meg 1995-ben a magyar Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület (KÖVET). Ezt követően hamarosan megjelent a könyv magyar változata is, amelynek címe „Zölden és nyereségesen”. A mű egy évvel később elnyerte Az Év Környezetirányítási Szakirodalmi Díját.

Ódor Erzsébet a Dr. Georg Winter-életműdíj átvételénÓdor Erzsébet a Dr. Georg Winter-életműdíj átvételén

Dr. Georg Winter a környezettudatos vállalatirányításért és a ma vállalati társadalmi felelősségnek nevezett mozgalomért folytatott úttörő munkáját a világon elsőként ismerte el a KÖVET Egyesület azzal, hogy nevén díjat alapított. A díjat kétévente egy természetes személy kaphatja meg, állampolgárságra való tekintet nélkül, aki a gazdasággal, oktatással kapcsolatos, s a fenntartható fejlődés eszméjének gyakorlatba való átültetését szolgálja példamutató szinten. A díjra jelöltet a KÖVET tagvállalatai, tisztségviselői és az egyesületi titkárság munkatársai állíthatnak, odaítélésről pedig az Egyesület mindenkori elnöksége dönt.

A Dr. Georg Winter-életműdíjat első ízben Dr. Kemény Tamásnak, az Iparfejlesztési Közalapítvány külkapcsolati igazgatójának adták át 2010-ben, 2011-ben Dr. Kerekes Sándor, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, a Kaposvári Egyetem Doktori Iskolájának vezetője vehette át, 2012-ben pedig Dr. Debreczeny Istvánnak, az EOQ Magyar Nemzeti Bizottság Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Szakbizottság elnökének ítélte a KÖVET Egyesület elnöksége.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás