Hirdetés
hvg hírlevél

Az ENSZ figyelmeztetése szerint két térségben – Szudánban és a Gázai övezetben – is hamarosan éhínség alakulhat ki az elhúzódó harcok miatt. A világszervezet megalkotott egy skálát – az Integrált Élelmiszerbiztonsági Fázismeghatározást (IPC) – amellyel mérni lehet, mennyire súlyos a helyzet egy-egy adott térségben.

Az IPC értelmében öt szint van, és a legsúlyosabb éhínség akkor alakul ki, amikor legalább a háztartások húsz százaléka szélsőséges élelmiszerhiánnyal küszködik, a gyermekek harminc százaléka tartósan alultáplált és tízezer emberre vetítve naponta legalább két felnőtt vagy négy gyermek veszti életét az éhezés, illetve a tartós alultápláltság okozta betegségben.
Az ENSZ szerint Gázában március vége és május között bármikor kitörhet az éhínség, az ott lévő emberek fele, mintegy 1,1 millió ember már most sem jut elegendő élelmiszerhez.
Szudánban – ahol ugyancsak súlyos harcok folynak – a szakértők szerint 18 millió embert fenyeget az éhhalál veszélye. Más térségekben is romlik a helyzet: Afganisztán egyes területein, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Etiópiában, Pakisztánban, Szomáliában, Jemenben és Szíriában is éhínség alakulhat ki. Bár az éhínség hivatalos kihirdetése nem nyit meg automatikusan újabb pénzforrásokat, amikor az ENSZ megteszi ezt a lépést, a világ országai általában nagyobb figyelemmel fordulnak az adott térség felé.

Éhínség-útmutató: hol alakulhat ki súlyos helyzet, s hol hirdettek már vészhelyzetet?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás