Hirdetés
hvg hírlevél

Az internet különböző felületein, illetve tudósok körében több mint egy hónapja megy a találgatás arról, hogy miként lehet 4 kicsinye a testében az észak-karolinai Hendersonville-ben lévő Aquarium and Shark Lab egyik nagy akváriumában élő, Charlotte nevű rájának. A 12-16 év közötti korú nőstény rája közelében már vagy nyolc éve nem volt hím fajtársa, ám tavaly július óta megosztja az életterét két hím sávos bambuszcápával.

Bárhogy is termékenyült meg, az mindenképpen történelmi újdonság. A rájáknál még nem fordult elő partenogenezis, vagyis szűznemzés, ivartalan szaporodás, ami halaknál, hüllőknél vagy madaraknál már igen. Mivel Charlotte magán viseli a cápafélékre jellemző párosodás jeleit, akadnak, akik úgy vélik, az egyik bambuszcápa lehet a büszke apa. Ám még nem fordult elő, hogy rájának és cápának közös utóda lett volna, a szkeptikus tudósok azt állítják, a két állatcsoport DNS-e oly mértékben eltér egymástól, hogy kizárt a megtermékenyítés lehetősége.

A cápák és a ráják evolúciós útja mintegy 300 millió éve vált szét, és ezért – állítják – éppen úgy nem lehet utódjuk, mint a macskáknak és a kutyáknak, amelyek utolsó ismert közös őse a jelenhez sokkal közelebb, 45 millió évvel ezelőtt élhetett. Ha kiderül, hogy rája-cápa nászról lehet szó, akkor egy újabb hibrid – két közeli faj egyedeinek keresztezéséből született – állatról beszélhetünk.

A világ legismertebb hibrid állata az öszvér, amely a házi szamár és a ló keresztezése: a gyakoribb a lóöszvér (angol neve mule, a francia mulet), amikor ló a kanca és szamár a csődör, ritkább a szamáröszvér (angol neve hinny, a francia bardot), amikor a helyzet fordított. Sok létezik az angolul ligernek hívott hibridből, ami a hím oroszlán (lion) és a nőstény tigris (tiger) gyereke, és először a XIX. század elején, Indiában láttak belőle. Később több is született különböző állatkertekben.

A narvál és a fehér bálna (beluga whale) keresztezéséből született narlugát még nem láttak, de tudósok szerint egy ilyen állathoz tartozhatott az a szokatlan és állattanilag besorolhatatlan koponya, amelyet a nyolcvanas években, Grönlandon egy bennszülött halász megőrzött azokból a bálnaszerű élőlényekből, amiket megölt. Lehet, hogy nemsokára az elmélet igazolódhat.
2016-ban felfigyeltek arra, hogy a kanadai Szent Lőrinc folyó környékén egy belugaraj befogadott egy elárvult hím narválkölyköt. Az utóbbi 2022-ben lett 12 éves, és elérte az ivarérett kort, s tudósok azóta figyelik, hogy a belugahímek beveszik-e a csapatukba, amikor párosodnak a nőstényekkel.

Charlotte-ról viccesen:

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás