Hirdetés

Az alaptermelést adó nagy szén és atomerőművek kora lejárt, mert az áramszektor a decentralizáltabb termelés és a gyors, rugalmas rendszerek felé halad. Azért, mert nem tudják megjósolni vagy megszabni, hogy mit akarnak a fogyasztók – mondta Steve Holliday, az Egyesült Királyság rendszerirányító cégének feje.

Steve Holliday annak a National Gridnek a vezérigazgatója, mely az Egyesült Királyság és Északkelet-USA villamosenergia- és földgázhálózatát üzemelteti. A closer.hu oldalán jelent meg magyarul egy nagyobb lélegzetű írás vele, melyben Holliday azt állítja, hogy az alap nagyerőművek korszakának vége, mert a világ arra halad, hogy a nagy széntüzelésű erőművek és a nukleáris reaktorok által előállított nagy mennyiségű zsinórtermelés koncepciója meghaladottá vált.

„A felhasználók szempontjából a háztetőkön lévő napelemek fogják adni az alaptermelést. A központi erőműveket pedig egyre inkább a csúcsterhelés kiszolgálására fogják használni.” – nyilatkozta (eredetileg) a World Energy Focusnak . Hozzátette: „az energiapiacok egyértelműen a térben sokkal decentralizáltabb termelés és a mikrogridek irányába mozdulnak el.”

A vezérigazgató szerint az egész iparág óriási átalakuláson megy jelenleg keresztül, aminek az a következménye, hogy bár a szekor döntnökeinek eddig volt egy "meglehetősen határozott" képe arról, hogy a jövő nagy termelő egységekre épül, amelyek biztosan kielégítik a jelentkező fogyasztói igényeket, Holliday úgy fogalmazott: "Ez a világ véget ért. A mostani stratégiánk már a gyorsaság és rugalmasság köré épül, mert nem tudjuk megjósolni vagy előírni, hogy mit akarnak a fogyasztóink.”  
Magyar tükör gyanánt idéznénk Aszódi Attila kormánybiztost a minap Bécsben meghallgató civileket, akik a Paks II. projekt ottani közmeghallgatásáról azt írták: Aszódi elmagyarázta a hallgatóságnak, hogy azért nem jók a megújulók, mert Magyarországon éjszaka is kell az áram, márpedig éjjel a szél sem fúj mindig. "Nem kis derültséget váltott ki a hallgatóságból" – írta ki az egyik jelenlévő a Facbook oldalára. (hvg.hu

A nukleáris hulladék nem probléma, a szélerőmű igen

 

2015. szeptember 24.

A nukleáris hulladék nem probléma, a szélerőmű igen

Nyilvános meghallgatás zajlott tegnap Bécsben a tervezett paksi bővítés környezeti hatásairól (mivel ezek a hatások az országhatárokon is átterjedhetnek, az érintett országok véleményét is ki kell kérni az engedélyezés során). Az eseményen a magyar kormány álláspontját Aszódi Attila képviselte, egy Greenpeace-aktivista pedig a Twitteren közvetítette a bővítési kormánybiztos érvelését.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás