Elektromos áram csirkék segítségével?

2023. október 24.

Hírek

Egy svájci egyetem kutatói arra keresték a választ, hogy miként lehetne az éves szinten több millió tonnányi elégetett csirketollat környezetbarátabb módon felhasználni. Új kutatásukban egy olyan folyamaton dolgoztak, amellyel nem csupán a tollégetés káros szén-dioxid-kibocsátásától lehetne megszabadulni, hanem akár új energiaforrásként is használhatók lennének a szárnyasok tollai.

Magyarország szemben a megújulós trendekkel

2022. december 9.

Hírek

A világ egyértelműen letette a garast, hogy áramellátását a jövőben megújuló energiaforrásokból fedezi. A következő 5 évben várhatóan megduplázódik ezek kapacitása, miközben minden más termelési mód részesedése csökken – a fosszilisek mellett a nukleáris energiáé is. Nálunk bezzeg.

Fontos változás történt a naperőművek támogatási szabályaiban

2022. május 30.

Hírek

Nem egészen 5 hónap után visszaállt a korábbi rend, és mostantól ismét nem térhetnek vissza a kötelező átvételi rendszerbe azok a megújulóenergia-termelők, amelyek az úgynevezett KÁT mérlegkörből való kilépés mellett döntenek – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből.

Ez a különleges napelem éjjel is termel áramot

2022. április 12.

Hírek

A kaliforniai Stanford Egyetem mérnöke, Sid Assawaworrarit a kollégáival egy hagyományos napelemet módosítva olyan eszközt épített, amely éjszaka is képes energiát termelni. Az újítás titka egy termoelektrikus generátor, mely az infravörös fényt hasznosítja.

A legrosszabbkor állt fejre Paks

2021. december 15.

Hírek

Múlt hét péntek óta csupán félgőzzel üzemel a paksi atomerőmű, miután a négy reaktorblokkból kettőt is teljes egészében ki kellett venni a hálózatra termelés alól. Az egyik blokk 2 hónapja áll nagyjavítás alatt, a másik – bár csak múlt péntek óta – de éppen aznap esett ki a termelésből, amikor ismét megdőlt az országos áramfogyasztási… Tovább »

Paksi végjáték

2018. november 19.

Hírek

Nem kockáztatunk nagyot, ha leírjuk: a Roszatom által tervezett két atomreaktor soha nem fog felépülni Pakson.

Nagy elektromos autó dilemma

2018. október 28.

Hírek

Egyáltalán nem biztos, hogy az e- autózás terjedése valóban jót tesz a környezetnek: egy ilyen jármű legyártása önmagában nagyobb szén-dioxid-kibocsátással jár, mint a sokat támadott dízelek. Üzemeltetésükkel lecsökkenhetnek a káros anyagok a városi levegőből, de az erőművek még nagyobb bajt okozhatnak. Még mindig az akkumulátorok miatt törheti a fejét az autóipar.

Termeljen áramot olajvezetékkel

2018. szeptember 22.

Hírek

A nagy szintkülönbséget kihasználva kezdtek áramot termelni egy olajvezetékben Ausztriában, írja az MTI.