Hirdetés

A világ egyértelműen letette a garast, hogy áramellátását a jövőben megújuló energiaforrásokból fedezi. A következő 5 évben várhatóan megduplázódik ezek kapacitása, miközben minden más termelési mód részesedése csökken – a fosszilisek mellett a nukleáris energiáé is. Nálunk bezzeg.
Magyarországon eközben be van tiltva az új szélegységek létesítése, és megdrágultak a napenergia termelés lehetőségei, viszont hatszorosára kívánjuk növelni a barnaszéntermelést külszíni fejtéssel, miközben az egyetlen szénerőművünket (amiben amúgy nem is lehetne ennyi szenet elégetni) 2025-ben be kell zárnunk. Emellett az Orbán kormány erőlteti a zsákutcás paksi atombővítést, amellyel 100 %-ban függünk az oroszoktól.

Ki megy szembe a forgalommal az autópályán? A tények makacs dolgok.

Minden eddiginél nagyobb növekedést jósol a megújuló energiaforrások következő öt éven belüli terjedésében a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA), amelynek minap kiadott jelentése szerint 76 %-kal több új megújuló forrás épül ki 2027-ig, mint azt két éve becsülték. Így 2022 és 2027 között 2400 gigawattal bővülhet a rendelkezésre álló megújulóenergia-kapacitás, ami körülbelül Kína teljes áramtermelési kapacitásának felel meg- írta a qubit.

AZ IEA szerint az Oroszország ukrajnai megszálló háborúja által kiváltott globális energiaválság olyan lehetőséget teremtett a tiszta energia terjedésére, mint amilyen még soha sem volt. A fosszilis tüzelőanyagok ellátásának felborulása megmutatta az országoknak a belföldön, megújulókból termelt áram előnyeit az energiabiztonság szempontjából, ami több országot arra sarkallt, hogy megerősítse a zöld energiaforrásokat támogató politikáját. A fosszilis anyagok magas világpiaci ára ráadásul tovább növelte a nap- és a szélenergia versenyképességét.  A jelentés alapján mostantól nem kérdés, hogy az áram termelését megújuló forrásokból kívánja biztosítani a világ; a következő öt évben a globális villamosenergia-termelői kapacitás bővítésének 90 százalékát megújulókkal tervezik megvalósítani. Ezt az IEA szerint a legnagyobb piacok változtatásainak köszönhetjük: Kína az új ötéves tervvel, az Európai Unió a REPowerEU tervvel, míg az Egyesült Államok az inflációcsökkentési törvénynek nevezett klímavédelmi csomaggal tett nagy lépést a fosszilis forrásokra alapozott világrend felszámolása felé.
Részletek a qubiton >>>

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás