Hirdetés

New York állam legfőbb ügyésze vizsgálatot kezdeményezett, hogy a világ egyik legnagyobb olajipari vállalata, az Exxon Mobil megpróbálta-e úgy manipulálni a közvéleményt, hogy a klímaváltozás valódi veszélyeiről kevesebb derüljön ki, illetve, hogy elhallgatta-e a részvényesei elől, hogy a klímaváltozás hosszabb távon kockázatosabbá tehetik az olajipart.

Eric T. Schneiderman szerda este bekérette a cég könyvelését, az ügyhöz kapcsolódó levelezést, és más dokumentumokat. A vizsgálat főleg a cég hetvenes évek végi tevékenységére vonatkozik, amikor a cég a klímaváltozás tényét tagadó csoportokat pénzelhetett. A vizsgálat másik kérdése, hogy a cég megfelelően tájékoztatta-e a befektetőit arról, hogy mekkora pénzügyi kockázatai lehetnek annak, hogy előbb-utóbb korlátozni kell az fosszilis üzemanyagok felhasználását. A cég szóvivője tagadta, hogy klíma-szkeptikus csoportokat támogattak volna.

Szerinte az Exxon Mobil már a hetvenes évek óta támogatott egy csomó főáramú klímakutatást, a cég maga is számos tudományos kutatást végzett el, és a részvényeseket is megfelelően tájékoztatták ezekről. A főügyész vizsgálatára rálátó források a lapnak arról is beszéltek, hogy az USA legnagyobb szénipari cégét, a Peabody Energy-t Sceidermann két éve vizsgálja. Az is elképzelhető, hogy további energiaipari vállalatokra is kiterjesztik majd a vizsgálatot, és ha ezek a vizsgálatok bebizonyítják, hogy a cégek arra költöttek, hogy minél kevesebb derüljön ki a klímaváltozás hatásairól, akkor a dohányipari cégek pereihez hasonló persorozat lehet a dolog vége- írja a New York Timesra hivatkozva az index.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás