Hirdetés
Forrás: hvg.hu

A norvégiai Oygarden partjainál épülhet meg annak az erőműnek a prototípusa, ami forradalmasíthatja az úszó szélerőműveket. Az egy négyzetméterre eső széláramlattal 2,5-szer több energiát lehet majd előállítani, mint a hagyományos turbinákkal.

Az elmúlt években egyre több szélerőmű jelent meg a tengerekben, a partok közelében. Ennek oka, hogy az ott uralkodó széljárás kifejezetten kedvező az elektromos áram előállításához, ráadásul a szárazföldből sem vesz el pluszhelyet az erőművek telepítése. A norvég Wind Catching Systems nevű cég szintén ilyen megoldásban gondolkodik, a végeredmény azonban igen extrém lehet.

Az elképzelés szerint a Windcatcher nevű fejlesztés egy úszó erőmű lesz, ahol azonban nem egy, hanem több száz kisebb turbina termelné az elektromos áramot. Az egész úgy nézne ki, mint egy hatalmas fal. A cég már elkészítette a terveket, nemrég pedig kiderült, az műszakilag is megvalósítható. Ez azt jelenti, hogy a vállalat egy lépéssel közelebb került a szerkezet megépítéséhez.

A kisebb turbinák több mint 1 MW-osak lennének, aminek köszönhetően a cég úgy véli, megduplázhatja az energiatermelést. Egész pontosan úgy számol: az egy négyzetméterre eső széláramlattal 2,5-szer több energiát lehet majd előállítani, mint a hagyományos turbinákkal. Az egész létesítmény 40 MW-os lehet, amit a későbbiekben 126 MW-osra bővítene. A cég már el is indította egy demonstrációs projekt engedélyezését a norvégiai Oygarden partjainál – írja a RechargeNews.

A Windcatchert úgy tervezték meg, hogy ellenálljon a zord körülményeknek, így elvileg a vihar és az erős hullámzás sem tehet benne kárt. A prototípus megépítése nagyjából 900 ezer dollárba, vagyis nagyjából 322,8 millió forintba kerül majd. A cég úgy számol, 1 MWh áram előállítása 40-60 euróba, vagyis körülbelül 15 és 23 ezer forint közötti összegbe kerül majd.

Nyitókép:  a Windcatcher koncepció vizualizációja egy hagyományos háromlapátos tengeri szélturbina mellett. Fotó: Wind Catching Systems

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás