A gyíkok kihasználják a szélerőműveket

2018. november 12.

Hírek

A szélerőművek közeléből, hogy ne kaszabolják le őket a lapátok, eltűntek a ragadozó madarak. Ha pedig nincs otthon a macska, cincognak az egerek, illetve ebben az esetben a toroklebenyes gyíkok, akik önfeledten lebegtetik a lebenyüket, hiszen az erőműveknek köszönhetően legfőbb ellenségeiktől szabadultak meg.

Épülhet az első szélerőmű Csernobilban

2018. november 8.

Hírek

Az ukrán kormány tegnapi ülésén engedélyezte az első szélerőmű megépítését a nukleáris katasztrófa sújtotta csernobili övezetben – hozta nyilvánosságra Osztap Szemerak környezetvédelmi miniszter.

Szél- és naperőművekkel zöldítenék a Szaharát

2018. szeptember 15.

Hírek

Termővé tehetnénk a sivatagot, ha hatalmas szélturbina- és napelemparkokat telepítenének a Szaharába. A tudósok szerint ugyanis ez a fajta infrastruktúra megváltoztatná a széláramlatokat és a föld reflektivitását, ami esőt hozna a sivatagba, ez pedig javítaná az életfeltételeket a világ egyik legkevésbé élhető helyén.

Trump sem állíthatta meg a világ legnagyobb szélerőművét

2018. április 12.

Hírek

Sikeresen telepítették a világ legerősebb, 8,8 megawattos szélturbináját Északkelet-Skócia parti vizein. A mai ipari szélturbinák átlagosan 2,5-3 MW teljesítményűek. Az erőmű 191 méter magas, lapátjai 80 méteresek. Hamarosan követi egy másik. 2017-ben Skócia energiaszükségletének már 68%-át fedezték megújuló energiaforrások, és az arány folyamatosan nő.

Merről fúj a szél?

2017. szeptember 19.

Hírek

A nyugati sajtóban egyre többször és egyre erőteljesebben zajlik a vita a szélerőművek hasznosságáról. Mind az ellenzőknek, mind a szélerőműpártiaknak is – vannak megfontolandó érveik. A baj akkor van, amikor a „megújulók” kizárólagosan magukra értik a korszerű és modern jelzőket, míg az ellenzők szerintük csak maradiak, ósdiak, hátrahúzók lehetnek. Milyen ismerős vitastílus!

Góliát szélerőművet épít az USA

2017. július 29.

Hírek

Hatalmas, 500 méter magas, 200 méteres lapátokkal rendelkező szélerőmű kifejlesztésén és megépítésén dolgozik egy 6 intézetből és egyetemből álló csoport az Egyesült Államokban. Az 50 MW-nyi tervezett csúcsteljesítmény kb.10-szerese a szokásos mai szélturbina kapacitásnak.

Kína robbant a megújulós energiatermelésben

2017. február 16.

Hírek

Donald Trump amerikai elnök szerint a klímaváltozás egy kínai hoax. Szerencsére Pekingben erről a fajta kacsáról nem hallottak, Trump szavait pedig már a kínai diktatúra is nonszensznek tartja, így az ország ismét megmutatja a világnak mi fán terem a megújulókra való átállás. Egy XII. kerület nagyságú napelemparkkal indítanak a tibeti Fennsíkon.