A Klímapolitikai Intézet megújuló energiás csúsztatásai

2023. március 21.

Hírek

Az Orbán-kormány milliárdnyi közpénzből fenntartott “udvari zöldrefestő” szakmai műhelye a Klímapolitikai Intézet hűen kiszolgálja a rezsim antizöld propagandáját. Legutóbbi megújuló energiával kapcsolatos nyilatkozatukat több ponton cáfolja az ELTE Energiaföldrajzi Kutatócsoportja.

Finom ízű is lehet a szélturbinalapát gumimaci

2022. október 7.

Hírek

Minél nagyobb a lapát, annál több elektromosságot termel egy szélerőmű– ez az alapszabály. A focipálya méretű, üveggyapot alkatrészek azonban gyűjtőhelyeken végzik, ami teljesen szembemegy a fenntartható energiatermelés alapelveivel, pedig akár pelenkát, mosogatót, hidat, sőt, gumimacit is csinálhatunk az újrahasznosítható szélturbinalapátokból.

A Fidesz klímagyilkos politikája újabb szintet lépett

2022. augusztus 6.

Hírek

A Fidesz-kormányon kívül nincs több olyan kormány Európában, amely a klíma- és vízválság korában erdőirtásba kezd- reagált az LMP Orbánék ámokfutására. A Párbeszéd tiltakozik a magyar erdők kipusztítása ellen, helyette követeli a szélerőmű-tilalom, valamint a napelem- és a hőszivattyú-adó azonnali eltörlését.

No szélturbina para: megoldott a lapátok eddig is kamu problémája

2022. május 31.

Hírek

Közkeletű vélekedés, hogy az üvegszálas kompozitból készített, legalább 25 évig “dolgozó” szélturbinalapátok (blade-ek) környezetszennyezők, mivel a munkájuk elvégzése után “nem lehet velük mit kezdeni”, sőt néhol egyszerűen a földbe ássák “a szemetet”.

Véget érhet a magyar szélerőmű-tilalom?

2022. május 13.

Hírek

Kiszivárgott az Európai Bizottság javaslatcsomagja az EU energetikai függésének csökkentésére. Az ún. REPowerEU javaslathoz kapcsolódóan, amelyet elvben jövő szerdán mutat be a Bizottság, elkészült a megújuló energiaforrásokra vonatkozó irányelv módosításának tervezete is, amely a megújulók terjedésének elősegítését célozza.

Csak nappal! Csak nappal? – avagy a napelemes áramtermelés jövője Magyarországon a területhasználat nézőpontjából

2022. március 27.

Hírek

Tudományosan elfogadott alaptétel, hogy a helyben elérhető megújuló energiaforrásokra alapozott technológiák minél szélesebb körére van szükség az optimális energiamix kialakításánál. Ugyanakkor elkerülhetetlen az olyan energiamodellezés, amely az időjárási és földrajzi adottságokra, valamint a technológiák közötti szinergiákra, együttműködésekre egyaránt figyelemmel van.

Végleg elfújta a szélenergiát Orbán hátszele

2021. április 14.

Hírek

Az Orbán-kormány makacsul ismételgeti tudománytalan szélerőműellenes érveit. Egy, az ENSZ szakintézménye mintájára szerveződött hazai egyesület most négy napig igyekszik egy asztalhoz ültetni az éghajlatváltozás érintettjeit, de bírálattal nem élnek.

Szégyendobogón az orbáni szeles politika

2020. augusztus 14.

Hírek

Megduplázódhat 2030-ig az Európai Unióban telepített szélerőmű kapacitás nagysága, de a 2050-es klímasemlegességi cél eléréséhez ennél is gyorsabb növekedésre lenne szükség. A következő évtizedben csak három ország nem tervez új turbinákat telepíteni, köztük Magyarország, így még hátrébb csúszhatunk a szélerőmű flotta nagysága alapján felállított rangsorban – derül ki a WindEurope iparági szervezet jelentéséből.

A nagyvilágon már a nap, és a szélenergia tarol árban

2020. április 30.

Hírek

Mostanra az olyan megújuló energiaforrások, mint a nap- és a szárazföldi szélenergia a világ népességének kétharmada számára a legolcsóbb, ez pedig megrengetheti a két legszennyezőbb energiaforrás, a szén és a földgáz egyeduralmát.