A németek örökforgó szélkereke

2024. március 26.

Hírek

Mi történik, ha a szélerőművek túl sok energiát termelnek?  Németországban azon dolgoznak, hogy a szélerőműveket sose kelljen leállítani.

Stoptáblát kapnak az új naperőművek, egy helyre terelik a szélerőmű beruházásokat

2024. március 8.

Hírek

Váratlanul nagy nap- és szélerőmű beruházási tervek érkeztek a második közzétételi eljárásban, és azért, hogy a zöld energia terjedése folytatódjon, de ne járjon túlzott mértékű hálózatfejlesztésekkel, nem kapnak csatlakozási időpontot az ipari méretű új naperőművek – derült ki egy szerda éjjeli kormányrendeletből és az Energiaügyi Minisztérium közleményéből.

Szélerőmű a közeli jövőben nem, de szivattyús erőmű épülhet Magyarországon

2023. november 30.

Hírek

Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint 2029 előtt nem nagyon lesznek új szélerőművek az országban. Már a megvalósítási tanulmány készül az ország első szivattyús erőművével kapcsolatban – derült ki Lantos Csaba beszámolójából, melyet az Országgyűlés gazdasági bizottságának éves gyűlésén ismertetett.

Megváltozott szabályok a szélerőműveknél, új pályázatok a napelemeknél

2023. november 23.

Hírek

A botrányos szélerőmű-tilalom feloldását jelentette be Lantos Csaba energiaügy miniszter tegnap az Inforádióban. Állítása szerint küszöbön áll a szabályozás módosítása, amelynek eredményeként a mostani, teljesen értelmetlen 12 km-es védőtávolságot 700 méterre csökkentik, így megnyílik az ország jelentős részén a szélerőművek telepítése.

Valamikor tényleg jöhetnek a szélerőművek

2023. november 9.

Hírek

Az elvetett vendégmunkás-törvény helyett nem lesz új törvény, nem lesz koncesszió a szélerőművekre, és a kormány arra számít, hogy akár már az októberi infláció is egyszámjegyű lehet. A G7 összefoglalta a mai kormányinfó három legfontosabb bejelentését.

Elfújta a szél miniszterelnök úr?

2023. november 1.

Hírek

Tordai Bence szerint lehetővé tenné, de koncesszióba adná a kormány a szélerőművek építését. Március 31-re ígérte a kormány az új szélerőmű-szabályozást az Európai Uniónak, és június 30-áig kellett volna Brüsszelbe elküldeni a nemzeti energia- és klímaterv felülvizsgálatát… ma már november van.

Orbán továbbra sem engedélyezi a szélerőműveket

2023. június 12.

Hírek

Az országgyűlés gazdasági bizottságának kormánypárti többsége újra leszavazta az LMP – Magyarország Zöld Pártjának azt a javaslatát, amely feloldotta volna a szélerőművek létesítésének a tilalmát.

A Klímapolitikai Intézet megújuló energiás csúsztatásai

2023. március 21.

Hírek

Az Orbán-kormány milliárdnyi közpénzből fenntartott “udvari zöldrefestő” szakmai műhelye a Klímapolitikai Intézet hűen kiszolgálja a rezsim antizöld propagandáját. Legutóbbi megújuló energiával kapcsolatos nyilatkozatukat több ponton cáfolja az ELTE Energiaföldrajzi Kutatócsoportja.

Finom ízű is lehet a szélturbinalapát gumimaci

2022. október 7.

Hírek

Minél nagyobb a lapát, annál több elektromosságot termel egy szélerőmű– ez az alapszabály. A focipálya méretű, üveggyapot alkatrészek azonban gyűjtőhelyeken végzik, ami teljesen szembemegy a fenntartható energiatermelés alapelveivel, pedig akár pelenkát, mosogatót, hidat, sőt, gumimacit is csinálhatunk az újrahasznosítható szélturbinalapátokból.

A Fidesz klímagyilkos politikája újabb szintet lépett

2022. augusztus 6.

Hírek

A Fidesz-kormányon kívül nincs több olyan kormány Európában, amely a klíma- és vízválság korában erdőirtásba kezd- reagált az LMP Orbánék ámokfutására. A Párbeszéd tiltakozik a magyar erdők kipusztítása ellen, helyette követeli a szélerőmű-tilalom, valamint a napelem- és a hőszivattyú-adó azonnali eltörlését.