Hirdetés

Az országgyűlés gazdasági bizottságának kormánypárti többsége újra leszavazta az LMP – Magyarország Zöld Pártjának azt a javaslatát, amely feloldotta volna a szélerőművek létesítésének a tilalmát.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja érthetetlennek és felháborítónak tartja, hogy a kormány miért nem engedélyezi a szélenergia kihasználását, hiszen az ésszerűség és a Greenpeace reprezentatív felmérése szerint a magyar emberek döntő többsége is úgy véli, hogy a megújuló energiák felé kell fordulni a fosszilis energiaforrások helyett.

Az LMP határozati javaslatában azzal érvelt, hogy a megújulók egyszerre jelentenek választ a klímaváltozásra és az orosz energiafüggőségre. Mivel a megújuló energiaforrásokkal Magyarországon termeljük meg az energiát, nemzetstratégiai szempontból is fontos a fejlesztésük. Magyarországon 2011 óta nem épült egyetlen szélerőmű sem, miközben Európában globálisan és dinamikusan bővült az ágazat. Magyarország Európa sereghajtói között van, pedig meglévő szélturbináink 23 százalékos kihasználtsága meghaladja az európai átlagot. Magyarország természeti adottságai nemcsak hogy alkalmasak a szélenergia kihasználására, de az Energiaklub elemzése azt mutatja, hogy egy megújuló-alapú villamosenergia rendszerben a szélenergia lehetne az egyik fő energiatermelési technológia.

piros-tilos! szélerőmű lehetséges helyei Magyarországon

Az orosz fosszilis energiafüggőséget csökkenteni kell, egyrészt a klímaváltozás megfékezése miatt, másrészt azért, hogy Európa és Magyarország ne finanszírozza Ukrajna megszállását. Azonban erre nem az a megoldás, hogy az orosz fosszilis energiát más forrásból származó fosszilis energiára cseréljük. Hosszabb távon az orosz olaj helyett nem fogadható el a szaudi olaj és az orosz gáz helyett nem megoldás a cseppfolyósított amerikai palagáz.


Az Orbán-kormány szélerőmű fóbiája miatt több ezer milliárd forintot bukhatunk

Bár az Orbán-kormány március 31-ben határozta meg a hazai szélerőműépítésekre vonatkozó, gyakorlati tilalom feloldását, az ügyben eddig nem történt érdemi előrelépés – erősítette meg még áprilisban Lendvay Péter, a Magyar Szélenergia-ipari Társaság (MSZIT) elnöke.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás