Hirdetés

Az Ember energiapolitikai agytröszt szerint az EU idén „hatalmas összeomlás” előtt áll a fosszilis energiahordozókból előállított energia terén. A szél- és napenergia májusban több energiát termelt az EU-ban, mint a fosszilis tüzelőanyagok együttvéve.Ez volt az első teljes hónap, amikor ezek a megújuló energiaforrások több energiát termeltek – a blokk villamosenergiájának csaknem egyharmada származott szél- és napenergiából. A fosszilis tüzelőanyagok rekordalacsony, 27 százalékos arányban termeltek.

„Az európai villamosenergia-átalakulás hipersebességbe kapcsolt. A tiszta energia egyik rekordot a másik után dönti meg” – mondta Sarah Brown, az Ember európai vezetője az Euronewsnak.

Mi hajtotta az EU-ban a megújuló energiaforrásokból előállított energia növekedését?

Az Ember adatai szerint a rekord mögött a napenergia növekedése, a szélenergia erős teljesítménye és az alacsony villamosenergia-kereslet áll.

Májusban az EU villamosenergia-termelésének 14 százalékát csak a napenergia termelte: ez minden idők legmagasabb értéke. A nyári napsütés nélkül is először előzte meg a szénenergiát, amely a múlt hónapban csak a teljes mennyiség tizedét termelte. A szélenergiából származó villamosenergia-termelés is nőtt tavaly májushoz képest. De nem érte el az idén januárban felállított rekordot, amikor a blokk áramtermelésének 23 százalékát adta.

Az új megújuló energiaforrások telepítésének ösztönzése miatt a fosszilis tüzelőanyag-termelés idén januártól májusig visszaesett, lehetővé téve a nap- és szélerőműveknek, hogy megelőzzék őket.

Portugália 2022-ben 0,9 GW napelemet telepített, ezzel több mint 50 százalékkal, 2,5 GW-ra növelve napenergia-kapacitását, ami körülbelül 1 millió otthon energiaellátásához elegendő. Ez a többletkapacitás áprilisban az ország szél- és napenergia-termelését a villamosenergia-termelés több mint 50 százalékára emelte.

Más uniós országok, köztük Spanyolország, Svédország és Belgium szintén rekordot döntöttek idén a megújuló energiaforrásokból történő energiatermelés terén.

A szél- és napenergia májusban több energiát termelt az EU-ban, mint a fosszilis tüzelőanyagok együttvéve. (Fotó: Canva)

A fosszilis energiahordozók felhasználása csökken az EU-ban
Mivel a szén az áramtermelésnek mindössze 10 százalékát adja, a gáz pedig 2018 óta a legalacsonyabb, 15 százalékos részesedést érte el, a fosszilis tüzelőanyagokból előállított energia aránya tovább csökken az EU-ban. Az Ember szerint ez a tendencia 2022 végétől az idei év első hónapjaiban is folytatódott.

A szén májusban rekordalacsony szintet ért el – még azokban az európai országokban is, amelyek korábban nagymértékben támaszkodtak erre a fosszilis tüzelőanyagra. Annak ellenére, hogy áprilisban bezárták az utolsó atomerőműveket, Németországban 2020 óta a legalacsonyabb szintre esett a szén.
Lengyelországban, Európa egyik legnagyobb szénalapú energiatermelőjében a termelés szintén minden idők legalacsonyabb szintjére, 62 százalékra esett vissza. A fosszilis energiahordozókból előállított villamos energia uniós szintű csökkenése számos ország adataiban tükröződik.

A szél- és a napenergia idén az EU villamosenergia-termelésének „gerincévé” válik
A hírre azután került sor, hogy Olaszország a héten közölte, hogy 2024-re – a tervezettnél egy évvel korábban – leállíthatja széntüzelésű erőműveit, ha a gázárak továbbra is alacsonyak maradnak. A gáz felhasználása azonban szintén csökken, az Ember januári európai villamosenergia-jelentése szerint a szél- és a napenergia 2022-ben első ízben válik az EU első számú villamosenergia-forrásává.

A rekord mennyiségű új szél- és napenergia segített a blokknak elkerülni a „hármas válságot”, amelyet az orosz gázszállítások korlátozása, a szárazság miatti vízenergia-problémák és a váratlan nukleáris kiesések okoztak.
„Nemcsak a szénenergiának sikerült új mélypontokat elérnie, hanem a gáz is zuhanórepülésben van. Az EU idén hatalmas összeomlás előtt áll a fosszilis energia terén, mivel a szél- és a napenergia a jövő villamosenergia-rendszerének gerincévé válik” – mondja Brown.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás