Kevesebb autó kellene! Orbán a zsákutcás irányt választotta

2024. január 24.

Hírek

Az 1900-as évek első felében széles tömegek számára vált elérhetővé a mobilitás új élménye. Akkor még senki nem gondolta, de mára a fenntarthatatlanság egyik iskolapéldájává vált. Magyarországon az elmúlt 13 évben 1 millióval nőtt a személygépkocsik száma, és már eléri a 4,1 millió darabot, melyből csupán 43 ezer darab a tisztán elektromos.

Norvégia kormánya zöld utat adna a mélytengeri bányászatnak

2024. január 2.

Hírek

Ha a kormány javaslatát januárban jóváhagyják, Norvégia lesz az első nyugati ország, amely engedélyezi a feltárásokat annak megállapítására, hogy a bányászat nyereségesen és fenntarthatóan végezhető-e a tengerfenéken.

Svéd partoktál tűnt fel az orosz kémbeluga

2023. május 31.

Hírek

Most Svédország partjainál látták az a belugát, ami először 2019-ben Norvégia partjainál bukkant fel: akkor is és most is egy hámot viselt, ami miatt azt feltételezték, hogy az állatot az orosz haditengerészet képezte ki kémnek.

Melléktermék a világ leghosszabb kerékpáros alagútja

2023. május 8.

Hírek

Míg Budapesten még a biciklisávok kialakítása is indulatokat kelt és politikai vitákat szül, a norvégiai Bergen városa stílszerűen kilométerekkel előrébb tart. A skandináv ország délnyugati, fjordokkal cakkozott partvidékén fekvő, 290 ezres városban a minap átadták a világ leghosszabb kerékpáros alagútját.

Kinyitották az ítéletnapi vetőmagbankot

2023. március 7.

Hírek

Akár 1000 évig is megőrizhetőek a szaporító anyagok a norvég vetőmagbankban, ahol 1,2 millió mag van, és a nukleáris háborút is túléli. Az „ítéletnapi vetőmagbankot” csak évi háromszor nyitják ki új minták elhelyezése céljából, és a médiát sem engedik be. Most története legnagyobb szállítmánya érkezett.

Már a norvégiai sarkvidéket is beszennyeztük PFAS-vegyületekkel

2023. február 12.

Hírek

26 féle PFAS-vegyületet mutattak ki a norvégiai Svalbard körüli jégben, ami erősen veszélyezteti az ottani élővilágot. Amikor a jég elolvad, a vegyi anyagok a gleccserekből az alsó folyású ökoszisztémákba, például a sarkvidéki fjordokba és a tundrába kerülhetnek.

100% zöld tömegközlekedésre áll át a norvég főváros – a világon elsőként!

2022. november 11.

Hírek

A norvég főváros elsőként valósítja meg a zéró CO2 kibocsátású tömegközlekedést, a teljes buszparkot és komphálózatot elektromosra cserélik. Oslo lesz a világ első fővárosa, ahol megvalósul a kibocsátásmentes tömegközlekedést a teljes buszpark és komphálózat elektromosra való átállásával, Skandinávia a világ egyik legkörnyezetbarátabb térsége. Fantasztikus előrelépések történtek az elmúlt években a megújuló energiára való átállásban, a közlekedés… Tovább »

Norvégiában tesztelik a cserélhető akkus elektromos járgányokat

2022. május 20.

Hírek

Már a francia autógyártók is próbálkoztak az eljárással, ám néhány év múlva úgy tűnt, hogy feladják a kísérletezést: nem váltak be azok a műszaki megoldások, amelyek lehetővé tették volna, hogy az időigényes töltés helyett az elektromos járművek egyszerű akkumulátorcsere után folytassák az útjukat. Most úgy tűnik, újabb szereplők felmelegítik az ötletet.