Norvégiában tesztelik a cserélhető akkus elektromos járgányokat

2022. május 20.

Hírek

Már a francia autógyártók is próbálkoztak az eljárással, ám néhány év múlva úgy tűnt, hogy feladják a kísérletezést: nem váltak be azok a műszaki megoldások, amelyek lehetővé tették volna, hogy az időigényes töltés helyett az elektromos járművek egyszerű akkumulátorcsere után folytassák az útjukat. Most úgy tűnik, újabb szereplők felmelegítik az ötletet.

Vége az izlandi bálnavadászatnak

2022. február 5.

Hírek

Izland – a világban még bálnavadászattal foglalkozó három ország egyike – 2024-től le akarja állítani a vadászatot a csökkenő kereslet miatt, tájékoztatott tegnap Svandís Svavarsdóttir halászati miniszter.

Norvégiában a halak miatt felrobbantottak egy vízerőművet

2022. január 15.

Hírek

A folyó és a halállomány egészsége érdekében a héten felrobbantottak egy vízerőművet Norvégiában. A gát már több mint száz éve állta útját a halaknak a Tromsa folyón. “Ez jelentős lépés” – értékelte a fejleményt a The Guardian-nek Tore Soldbakken, a Gudbrandsdal Sportsfiskeforening horgászklubtól. Ő már öt éve kampányolt a régi erőmű elbontásáért. “Nagyon boldog vagyok.… Tovább »

Tavaly a Norvégiában eladott autók kétharmada elektromos volt

2022. január 4.

Hírek

Norvégiában 48 %-kal nőtt az elektromos autók értékesítése tavaly, minden három eladott új autóból kettő teljesen elektromos volt, ami világrekord. Továbbra is erős támogatásban is részesülnek a zöldebb autók. Kína év végéig beszünteti az elektromos autók támogatását.

Kihalt az eredeti norvég farkas

2021. december 3.

Hírek

Már az 1970-es években kihalt a norvég farkas, a ma Norvégiában és Svédországban található ragadozók valójában Finnországból származnak – állapította meg egy, a genetikai állományt vizsgáló kiterjedt kutatás.

Rénszarvasok kontra szélkerekek

2021. október 19.

Hírek

151 szélturbinát bontatnának le az őslakosok Norvégiában, miután pert nyertek. Az állattartók szerint a szélturbinák látványa és hangja megzavarja a közelben legelő állatokat és veszélyeztetnek egy régi hagyományt.

Hasítanak a norvég elektronok az utakon

2021. szeptember 4.

Hírek

Százból már csak alig négy-öt új autó benzines Norvégiában. Elég jól haladnak a teljes elektromobilitás felé. Az augusztusban értékesített új autók 71,9 százaléka tisztán elektromos volt, és ha hozzáadjuk a hibrid és a plug-in hibrid modellek 20,4 százalékát is akkor az eladások 92,3 százaléka már elektromosított autókból áll. A benzines modellek 4,6 százalékot, míg a dízel autók… Tovább »

Kaotikus rollerpálya lett Oslo

2021. július 16.

Hírek

Oslo kénytelen korlátozni az e-roller kölcsönzőket, mert a sok balesetet nem bírják a kórházak. A norvég főváros vezetői külön zónákat szeretnének létrehozni arra, hogy hova rakhatóak le, és hol használhatóak a járművek.

Az álszent Norvégia bővítené a kőolaj és a földgáz kitermelését

2021. június 16.

Hírek

Norvégia jelenleg a világ egyik legnagyobb olajexportőre: az itt megtermelt és máshol elégetett gáz és olaj mennyisége meghaladja az országon belül felhasznált fosszilis tüzelőanyagok tízszeresét, így a Párizsi Klímaegyezményben vállalt célok elérésében is különös felelőssége van. Ennek ellenére nagyon úgy tűnik, hogy a skandináv ország inkább bővítené, mintsem leállítaná a kőolaj- és földgáz-kitermelést.

A norvég nyugdíjalap is zöld irányba fordult

2021. február 1.

Hírek

A norvég állami nyugdíjalap, a világ legnagyobb szuverén pénzügyi alapja megvált az olajkutatással és olajtermeléssel foglalkozó cégek részvényeitől. Azért még maradtak Schell érdekeltségei.