Hirdetés
Forrás: Magyar Hang

A faji rágalmakat tartalmazó tudományos elnevezések módosulnak – ez az első alkalom, amikor a fajneveket az általuk okozott sérelem miatt módosítják. Az utóbbi időszakban a biológia egyre több területét éri el az átnevezési hullám: fajok sokaságának nevét ítélik a mai korszellem szerint megengedhetetlennek vagy offenzívnek, ami miatt új neveket adnak nekik.

Az Amerikai Ornitológiai Társaság nemrégiben úgy döntött, hogy sok madárfaj köznapi nevét változtatják meg, és a jövőben soha nem neveznek el madarakat emberekről (bár ennek csekély a gyakorlati jelentősége, minthogy mára már gyakorlatilag az összes madárfaj „fel lett fedezve”). Viszont eddig még egyetlen tudományos társaság sem döntött úgy, hogy a fajok tudományos (latin) nevét is megváltoztatja, mivel – az eddigi érvelések szerint – ez zavart okozott volna a tudományos kommunikációban.

Most azonban a madridi Nemzetközi Botanikai Kongresszus résztvevői madridi Nemzetközi Botanikai Kongresszus résztvevői megszavazták, hogy több száz rasszistának ítélt tudományos növénynevet fognak megváltoztatni – erre még sohasem volt példa. Az átnevezési hullám főként olyan növényeket, gombákat és algákat érint (több mint 200 ilyen van), amelyek nevében a caffra szó szerepel, amit a gyarmati korszakban (illetve az apartheid korabeli Dél-Afrikában) a fekete afrikaiak rasszista megnevezésére is használtak.

Az átnevezések egy kaptafára történnek majd hivatalosan 2026-tól: a „caffra” utótagot (species nevet) tartalmazó tudományos nevek végződése ezentúl „affra” lesz, vagyis a c betűt törlik belőlük. Az affra utótag egyszerűen afrikait jelent, mindenféle rasszista felhang nélkül. Például a parti korallfa (Erythrina caffra) latin neve mostantól Erythrina affra lesz. Lásd nyitókép forrás: Wikipédia

Messze nem volt elsöprő többsége az átnevezési indítványnak: a kongresszus résztvevői 351:205 arányban szavazták meg az előterjesztést. Az ellenzők attól tartanak, hogy ez a precedens az átnevezések hamar kezelhetetlenné váló lavináját indíthatja el, hiszen sok ezer fajnév lehet, ami ilyen vagy olyan okból sért valamit. Így a caffra kiiktatásával nem tekinthető lezártnak a probléma – sőt, ezzel csak kinyitották Pandora szelencéjét.
A kongresszus résztvevői arról is határoztak, hogy létrehoznak egy etikai bizottságot, amelynek feladata lesz a javasolt új fajnevek elbírálása. Eddig az új fajok elnevezése az első leíró előjoga volt, és ő szinte bármilyen nevet adhatott nekik. Mostantól azonban a névjavaslatnak át kell mennie a bizottság szűrőjén is, amely adott esetben vissza is dobhatja a valamilyen szempontból sértőnek ítélt nevet.

Trumpféreg, Hitlerbogár, Obamaféreg, és társai
A zootaxonómusok, akik az újonnan felfedezett állatfajokat azonosítják be, sorolják rendszerbe és nevezik el, maguk is „kihalófélben” vannak, itthon alig vannak félszázan. Bizonyos nézőpontból „szerencsések”, legalábbis nálunk –mondta korábbi cikkünkben Csuzdi Csaba, az Eszterházy Károly Egyetem Állattani Tanszékének tanára – ugyanis nincs kutatóintézetük az MTA berkein belül.

„Évente 15-18 ezer új állatfajt fedeznek fel kutatók, melyek túlnyomó többsége ízeltlábú, rovar vagy pók – mondja a szakember –, a nagyobb testű élőlények nem nagyon tudnak rejtve maradni manapság. A madarakat már jól ismerjük, és emlősből is csak néhány tucat akad horogra, ráadásul zömüket már felfedezésükkor a kihalás veszélye fenyegeti. Egyfelől, mert alacsony a populációjuk egyedszáma, másfelől pedig, mert az élőhelyük kicsi és elszigetelt. Ezért is nehéz rájuk bukkanni. Az ember azonban igencsak gondosan és alaposan kebelezi be a természetet – ténykedésének romboló hatása előbb-utóbb ezekre a most még elszigetelt területekre is odaér és kíméletlenül felborítja az ökoszisztémát. További részletek, érdekességek >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás