A rovat kizárólagos támogatója

Putyinál eldőlt a bálványosi szamovár. A székelyek a megmondhatói. Na persze, hiszen a magyar gazdát ellenségként kezeli Brüsszel, a gaz. A zöldek ármánykodásáról már ne is beszéljünk, akik a multik lepukkant bolhaporaitól eltiltanák az uniós gazdát. Mi lesz akkor a műhold-vezérelt robotokkal, ami ide-oda pöttyent csak egy csöppnyi táltosport. D7 mezőben ólálkodó kakaslábfű. Induljon a drón-ármádia. Ez már itt köbüki személyes kapcsolata. Ámuljunk együtt!
Pap Melinda: Tusványos – Nagy István: gazdaközpontú agrárpolitikát kell felépíteni Európában MTI, 2024. július 25.utánközlés Demokrata 
„Gazdaközpontú (sic!) agrárpolitikát kell felépíteni Európában, nem lehet, hogy mások (sic!) határozzák meg azt, hogy a gazdáknak mit is kell tenniük, nem lehet, hogy zöld ideológiai nyomás (sic!) alá helyezzék az európai agrártársadalmat – jelentette ki Nagy István mezőgazdasági miniszter július 25-én, csütörtökön az erdélyi Tusnádfürdőn” […]

– Kifejezetten környezetvédelem-ellenes álláspont olyan minisztertől, akihez a környezetvédelem tartozott/tartozik. Azért írom ezt, mert ehhez a minisztériumhoz az tartozik már a környezetvédelemből, amit akar. A csípőszúnyog-állománygyérítés, ami millió hektár feletti területen ökoszisztémairtást jelent, például nem tartozik ehhez a tárcához. Nagy úr és emberei mossák a kezeiket. Szerint termelni kell, ennyi az egész! Miért is ezt ilyen intenzív módon erőltetni, ha hazánk az élelmiszer-igényének dupláját képes megtermelni a mezőgazdaságunk? Miért nem a minőségi élelmiszer-előállítás a cél? Miféle zöld ideológiai nyomás nehezedik a balkonkaptár-méhészetben élenjáró és a tetőre műfecske-fészkeket (tényleg ez lenne az érdemi környezetvédelem?) szerelő, egy korábbi brossúra alapján tevékenykedő miniszterre? Kik vajon szerinte a ’mások’, ha Magyarország az Európai Unió tagja? Nagy úr szerint sincs itt semmi látnivaló, egyszerűen világrendszert kell váltani? Tusnádfürdő – mint a Világ közepe – erre tényleg kiválóan alkalmas.

„…amennyiben nem a gazdák állnak (sic!) a közös európai agrárpolitika központjában, akkor Európa elveszíti versenyképességét és jövőképét (sic!), élelmiszer- és élelmezésbiztonságát (sic!). »Sokkal inkább hallatni kell a hangunkat az Európai Unióban« – mondta a miniszter, aki szerint a magyar uniós elnökség kiváló lehetőség erre. Rámutatott: Magyarország öt fogalom köré szervezi a soros elnökséget az agrárium területén: hogyan lesz válságálló, versenyképes, fenntartható, tudásalapú [A vezetői is teljesítik ezt a kitételt?] és gazdaközpontú az európai agrárium. Elmondta: a gazdatüntetésekkel sikerült erőt felmutatni (sic!), felhívni az európai polgárok figyelmét arra, hogy nem lehet tönkre tenni (sic!) az Unió agrárgazdaságát azzal, hogy tagállamok termelőinek számos előírásnak kell megfelelniük, miközben az ukrán termékek importját nem korlátozzák (sic!)” […]

– Nagy úr talán itt Mária országában nem tudja, hogy az Európai Unióra nem jellemző sem az éhezés, sem a túlszaporodás. Gondolom Kínára és Oroszországra veti vigyázó szemeit. Komolyan, Jakab és Győrffy urak pár százas Záhony közeli traktoros tüntetésére gondol a mi potentátunk, színpadon a koporsóval? Szerintem rosszindulatú miniszteri csúcstatás, hogy Ukrajnából nem korlátozzák az Európai Unióba beszállított termékeket. Nos, a RASFF ugyanazokat a minőségi elveket alkalmazza velük szemben, mint bármilyen más beszállító esetében. Szerintem szégyenletes egy megtámadott, háborúban álló országon köszörülni efféle smoncával a torkunk.

„Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, az Országgyűlés alelnöke közölte: az európai zöld megállapodás (European Green Deal) által »teljes mértékben lebénították az európai gazdákat« (sic!), mivel betarthatatlan (sic!) előírásokat hoztak, miközben az ukrán termékek előtt teljesen megnyitották (sic!) a piacot. Az uniós döntéshozók »európai agrárskanzent akarnak« – mondta, hozzátéve: képtelenség elfogadni, hogy az ukrán gazdák feltétel nélkül termelhetnek és kontroll nélkül hozhatják be termékeiket az EU-ba, felborítva az uniós piacot” […]

– Ez Jakab István felsőfokú állattenyésztő technikus véleménye. Akár Csuszi bácsi is mondhatta volna a presszóban. Örömteli, hogy milliméterre megegyezik ez Nagy István smoncájával. Ő tehát afféle nehezék itt, mint az ólmok Áder minőségi készségein. A kékbolygós emberünk egyébként hallgat. Ő nem is hallja ezeket a cuccokat.

„Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint az Unió agrárpolitikája ’nem agrárpolitika’ (sic!) és ’nem zöld’ (sic!), nem kínál megoldást az európai vidék (sic!) számára. Aláhúzta: a gazdák úgy érzékelik, az uniós döntéshozók nem partnerként, hanem legyőzendő ellenségként (sic!) tekintenek rájuk” […]

– Legyőzendő ellenség az uniós gazda? Lehet ilyen nevetés nélkül állítani? Mi történne, ha lenne Európai Uniós Szuverenitási Hivatal? Nem venné vizsgálat alá Győrffy urat, aki a kormányzenekar ütemkövető brácsása?

„Nagy István a versenyképesség kapcsán közölte: a mai társadalom problémája, hogy mindent akar (sic!), minden időben, nincs meg a szezonalitás kérdése, a helyi termék becsülete. Aláhúzta: »először magunkban kell keresni a változást«, tudatos vásárlóként (sic!) a helyi terméket kellene előnyben részesíteni. Rámutatott: gazdálkodónak lenni életforma, ezért nagyon vigyázni kell rá, mert ha megszakad a generációs lánc, nagyon nehéz új gazdákat hozni, pedig gazdákra mindig szükség lesz.”

– Tudatos vásárló nincs! Rosszabbat, drágában senki sem akar venni. Tudatos fogyasztó van. Ehhez jobb minőséggel előállni. Gazdálkodó eddig mindig akadt. Nehéz feltételezni, hogy nem lesz, hiszen az egy társadalom életképtelenségét jelentené, amit a politika az árképzésével tud jelentősen befolyásolni.
*
Jó lenne megjegyezni a hazai agrárium irányítóinak, hogy a tömegtermelésből kikerülő termékek minősége fölött a RASFF azonos követelményeket érvényesít. Nincs különbség a magyar és ukrán (őket Orbán Viktor és túlteljesítő sleppje nem kedveli) termékekkel kapcsolatos követelményekben. A termékek minőségéért országon belül a hazai tanúsítók felelnek. Bennük én például kevésbé bízom, mint a RASFF nemzetközi ellenőrzésében. Szomorúan nyugtázom, hogy a magyar agrárvezetés szolgaian ismétli/felhangosítja az Orbán-kormány Európai Unió és Ukrajna ellenes politikáját. Következményei mindennek vannak.
Darvas Béla

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás