Hirdetés

A Sajó szennyezésének mértéke ismét egyre súlyosabbá válik: a Rozsnyói járásban, Alsósajón lévő egykori bányaterületről újra növekvő mennyiségben jutnak mérgező anyagok a folyóba. Érdemi cselekvést és tisztességes tájékoztatást vár a kormánytól a Fenntartható Fejlődés Bizottsága elnöke.

A helyzet tisztázása érdekében Dr. Keresztes László Lóránt, a Fenntartható Fejlődés Bizottsága elnöke augusztus 12-én írásbeli kérdéssel fordult a természetvédelemért felelős Nagy István miniszterhez, majd augusztus 27-én ismét a szennyezés forrásánál járt, ahol dr. Varga Tibor rozsnyói sebész, a helyi horgászegyesület elnökségi tagja adott tájékoztatást, és sok más mellett azt is elmondta, hogy helyi mérések alapján „naponta 8 kg arzén kerül a folyóba”.

Mivel az írásbeli kérdésre adott kormányzati válasz elégtelen volt, és további fontos kérdések merültek fel, ezért augusztus 30-án újabb, 12 kérdést tartalmazó (és az ügy hátterét leíró) dokumentummal fordult a kormányhoz Keresztes L. Lóránt, ezúttal párhuzamosan az Agrárminisztériumhoz és az Energiaügyi minisztériumhoz.

+++

Tisztelt Miniszter Úr!
Önnek, mint a természetvédelemért felelős miniszternek, 2024. augusztus 12-én írásbeli kérdést nyújtottam be a Sajó szennyezésének tárgyában. Erre az Energiaügyi Minisztérium reagált augusztus 29-én. Mivel számos feltett kérdésre nem érkezett válasz, illetve további kérdések merültek fel, a kérdéseimet ezúton megismétlem, mindkét minisztériumnak címezve.
Kérem Önöket, hogy az ügy fontossága érdekében az információkkal ne várják ki a 15 napos határidőt, hanem mielőbb adjanak választ.

Előzmények: 2022. júliusában a szlovák kormány (több havi tétlenkedés után) rendkívüli állapotot hirdetett a Sajó (2022. februárjában elinduló) szennyezése miatt, valamint az ennek következtében kialakult ökológiai katasztrófa kezelése érdekében. E döntést követően azonban egyre kevesebb információ látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy milyen konkrét intézkedések születtek, majd ezeket milyen munkálatok, kármentési beavatkozások követték.
Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnökeként 2022-ben több alkalommal jártam a szennyezéssel leginkább érintett felvidéki folyószakasznál (konkrétan a szennyezés forrásánál is), illetve a pozsonyi parlamentben is. 2022-ben a szlovák hatóságok tájékoztatása szerint a folyóba jutó szennyezés mértékét 80 százalékkal csökkentették, ugyanakkor a szennyezés végleges megállítása azóta sem történt meg.

Mivel idén nyáron kiderült, hogy ismét jelentősen növekedett a folyóba jutó szennyezés mennyisége, 2024. augusztus 27-én ismét a szennyezés forrásánál (Alsósajón, a Rozsnyói járásban) jártam, ahol dr. Varga Tibor sebész, a helyi horgászegyesület elnökségi tagja közvetlenül is tájékoztatott.
Doktor Úr tájékoztatott (a sajtóban korábban megjelent hírről), hogy a szlovák hatósági mérések alapján a folyóból kifogott halak fogyasztása egészségügyi kockázatot jelenthet. Ezt az információt közzétette az Észak-Magyarországi Horgász Egyesület (ÉMHE) is. Egész pontosan így fogalmaztak:
„A Sajó folyó szlovákiai oldalán vizsgálatokat végeztek, melynek során megállapították, hogy a folyó halállományában túlzott értékben megtalálható az arzén, mely az emberi egészségre nézve kockázatot jelent. Erről a szlovák hatóság tájékoztatta az ottani horgász egyesületeket. Egyesületünk ezért augusztus 6-án a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) felé bejelentéssel élt, hogy vizsgálják meg a Sajó folyó állományát, a vízminőséget.”

A NÉBIH augusztus 26-án a következő választ küldte az ÉMHE részére:
„A levelében említett közösségi média felületen megjelent információról, miszerint a hatósági mérések alapján a folyóból kifogott halak fogyasztása egészségügyi kockázatot jelenthet, a szlovák hatóság nem tájékoztatta a magyar hatóságot. A problémáról az Önök bejelentése alapján értesültünk. ( … ) A szlovák hatóságtól kapott információ alapján a NÉBIH további vizsgálatokat folytat a Sajó folyóból származó halak esetleges szennyezettségének értékelése érdekében, és amennyiben szükséges javasolja a vármegyei kormányhivatal számára a megfelelő intézkedések meghozatalát.”

Kérdéseim:
(1) A felelős minisztérium mikor értesült a fejleményekről, milyen lépéseket tettek ennek kapcsán, és milyen módon tájékoztatták a lakosságot? Amennyiben nem történtek kielégítő lépések, és nem történt lakossági tájékoztatás, ezért kit terhel felelősség?

(2) Hogyan fordulhat az elő, hogy a NÉBIH az augusztus 6-án megérkezett jelzés után még augusztus 26-án is azt válaszolja (amit augusztus 29-én Önök is megfogalmaztak a nekem írt válaszban), hogy „a NÉBIH további vizsgálatokat folytat a Sajóból származó halak esetleges szennyezettségének értékelése érdekében”? Hogyan fordulhat elő, hogy a NÉBIH-től az elmúlt napokban telefonon és írásban feltett kérdéseimre sem kaptam választ?

(3) Mivel „további” vizsgálatokat említenek, milyen vizsgálatok történtek eddig, és ezeknek az eredményét miért nem hozzák nyilvánosságra?

(4) Milyen módon és milyen határidővel történtek eddig, és történnek most ezek a vizsgálatok? Miért nem volt elegendő 20 nap minden szükséges vizsgálat lefolytatására?

(5) Ebben a pillanatban milyen információja van a kormánynak arról, hogy a folyóból kifogott halak fogyasztása jelenthet-e egészségügyi kockázatot?

(6) Hogyan értékelik Önök, hogy a halak szennyezettségének tényéről a szlovák hatóságok nem tájékoztatták a magyar hatóságokat? Ennek fényében miért írták nekem korábbi válaszukban, hogy a magyar hatóságok naprakész információkkal rendelkeznek?

(7) Mit tettek a helyzet tisztázása érdekében, hogy a szlovák hatóságoktól nem érkezett tájékoztatás?

( 8 ) A sajtóban is megjelent dr. Varga Tibor közlése, amit számomra augusztus 27-én személyesen is megerősített, hogy „helyi mérések szerint naponta 8 kg arzén kerül a folyóba”. Milyen információi vannak erről a magyar hatóságoknak, illetve a kormánynak? Tettek-e lépéseket, hogy a szlovák hatóságoktól pontos tájékoztatást kapjanak a szennyezés mértékére vonatkozóan, és milyen lépéseket tettek ennek kapcsán?

(9) A kormány információi alapján a szennyezés jelenthet-e a későbbiekben bármilyen kockázatot vagy nehézséget az ivóvízellátás tekintetében?

(10) Kérem válaszoljon arra a kérdésre, hogy milyen formában történik információcsere a kormányok között a szennyezés végleges megállításának kérdéséről. Ön milyen aktuális információkkal rendelkezik?

(11) Miniszter úr mit tud a Sajót szennyező egykori bányaterületen jelenleg folyó munkálatokról? Miniszter Úr mit tud a szennyezés megállításához szükséges ülepítő medencék és víztisztító berendezések megvalósításának menetéről?

(12) Miniszter Úrnak milyen információi vannak a kármentesítési munkálatokról?

A fenti kérdéseket közvetlenül, levélben is megküldöm a minisztériumok számára.
A kérdéseken túl felkérem Önöket, hogy a Sajót érintő szennyezés végleges felszámolása érdekében éljenek minden jogi és politikai lehetőségükkel, és követeljék a szlovák kormányzati szervek részéről a helyzet mielőbbi és teljeskörű megoldását.
Mielőbbi válaszait előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
Dr. Keresztes László Lóránt, a Fenntartható Fejlődés Bizottsága elnöke

+++

A helyszínen készített videó:  DÖBBENETES mértékű a szennyezés, és a helyzet ismét egyre rosszabb. Másodpercenként 5 liter szennyezett víz jut a folyóba. Dr. VARGA Tibor rozsnyói sebészorvossal, a helyi horgász egyesület elnökségi tagjával jártuk be a helyszínt. Doktor Úr korábban elmondta a sajtónak, hogy naponta 8000 gr arzén kerül a folyóba, miközben már 0,1 gr halálos dózis az embernek

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás