Memóriazavaros csigák és elhízott vízibolhák – így tesszük tönkre a Balaton élővilágát

2024. június 17.

Hírek

Őszintén a Balatonról címmel tartott konferenciát a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (HUN-REN BLKI) június 12-én. A találkozó fókuszában azok a szennyezőanyagok álltak, amelyek látványosan megzavarják a vízi szervezetek élettani folyamatait, és ezzel akár a teljes vízi ökoszisztémát is veszélyeztethetik. A diskurzus arról is folyt, miként lehet és kell beavatkozni, hogy ezeknek a rossz folyamatoknak, az… Tovább »

Így asszisztál a kormányhivatal a kínaiak környezetszennyezéséhez

2024. június 11.

Hírek

Egy Debrecenbe települt kínai cég a csatornába folyatta a szennyezett vizet – csak a választás után tette közzé a a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal jelentését. Akkugyáras polgármesterek: akiket elhajtottak a választók és akiket megtartottak.

Szinte már nincs is örök vegyszer mentes víz bolygónkon

2024. április 12.

Hírek

Az örök vegyszerek, vagyis az úgynevezett perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok (PFAS-ok) az ember által előállított vegyi anyagok széles körben használt csoportját jelentik, az összefoglaló név pedig mára közel 15 ezer vegyi anyagot fed le. Ezek egy részét szabályozzák, jelentős hányadukat azonban nem, így szinte mindenhol fellelhetők. A tanulmányok lehetséges összefüggéseket is találtak a PFAS-nak… Tovább »

Kína kihívások előtt: öregedés és vízhiány

2023. december 27.

Hírek

A ma még a világ legnépesebb, és legdinamikusabb gazdasági fejlődést produkáló országa Kína, mely többek között vízhiánnyal és demográfiai kihívással néz szembe.

Függesszék fel a gödi Samsung-akkumulátorgyár engedélyét!

2023. november 8.

Hírek

A Samsung a hétvégén nyilvánosságra hozta a válaszait a gödi gyár környezeti felülvizsgálati eljárásában benyújtott véleményekre. Jávor Benedek zöld politikus, Magyarország volt európai parlamenti képviselője, a Párbeszéd-ZÖLDEK EP választási lista vezetőjének véleménye 12 pontban a gyár környezeti engedélyezéséről.

A Párbeszéd szerint fel kell függeszteni a gödi akkumulátorgyár működését

2023. október 21.

Hírek

Jávor Benedek, a Párbeszéd-Zöldek politikusa arról számolt be, hogy a gödi Samsung SDI akkumulátorgyár 2018 óta megfelelő engedélyek és hatósági hozzájárulás nélkül működik. Újságírók, illetve a GÖD-ÉRT Egyesület munkája nyomán fény derült arra, hogy a Samsung gyár több esetben is jogkerüléssel, kiskapukkal, illetve az ellenőrzés akadályozásával gátolta a jogszerű működés számonkérését.

A Duna szennyezése ellen tiltakozott a Greenpeace az Óbudai Gázgyárnál

2023. október 13.

Hírek

Extrém alacsony dunai vízállásnál – ellennyomás hiányában – elkezd szivárogni az egykori óbudai gázgyár szennyezett talajvize a folyóba. Ez történik a napokban ismét. Annak ellenére, hogy a sárgászölden, barnán habzó, szúrós szagú folyadék korábbi mérések szerint rákkeltő, csak halogatják a terület kármentesítését. A Greenpeace öt év után újabb, részletesebb méréseket végzett a helyszínen, hogy felmérje… Tovább »

A bolygógyilkos mélytengeri bányászat

2023. augusztus 29.

Hírek

A mélytenger a becslések szerint több milliárd tonna nikkelt, kobaltot, mangánt és más kritikus nyersanyagot rejt, főként burgonya méretű gumókban, amik egy új aranylázat indítottak el a tengerfenék kiaknázására, részben a zöld gazdasági átmenet által hajtva. Ugyanakkor óriási problémát jelent, hogy semmiféle szabályozás nem áll rendelkezésre a bányászati gyakorlatra vonatkozóan, és a Nemzetközi Tengerfenék Hatóság… Tovább »