A szlovák általános iskolákban betiltják a mobilokat

2024. április 5.

Hírek

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára – jelentette be Tomás Drucker szlovák oktatásügyi miniszter tegnapi pozsonyi sajtótájékoztatóján.

Szlovákia többé már nem függ az orosz nukleáris üzemanyagtól

2023. augusztus 26.

Hírek

A Szlovák Villamosművek szerződést írt alá az amerikai Westinghouse-zal, amely alkalmassá tette az általa előállított nukleáris üzemanyagot a VVER típusú szovjet reaktorok számára is, amelyek több posztszocialista országban megtalálhatók, így például Magyarországon is.

Megette a tulajdonost egy állatkerti oroszlán

2023. május 18.

Hírek

Rátámadt és szétmarcangolta tulajdonosát egy magánállatkertben tartott oroszlán Szlovákiában. Az állatkert dolgozói azután hívták a rendőrséget, hogy a férfi hosszú ideje nem jött ki az oroszlánfuttatóból.

6,2 millió euró lehet a szlovákiai Sajó szennyezés felszámolása

2023. április 12.

Hírek

Mintegy 6,2 millió euróra (2,4 milliárd forintra) becsüli a szlovák környezetvédelmi tárca a Sajó szennyezésének felszámolását, a költségbecslés tartalmazza az alsósajói bányában végzett betoninjekció költségeit és a folyó medrében levő szennyezett üledék eltávolítását is.

Fizess, ha a Magas-Tátrába mész

2022. július 16.

Hírek

Szlovákiában fontolóra veszik, hogy belépődíjat kérjenek a Tátrai Nemzeti Parkba. A rendszer egyelőre csak önkéntes alapon, idén nyáron indulna, melynek keretében egy eurót kéne fizetni a belépésért.

Szlovákia sikeresen átállt a betétdíjas rendszerre

2022. június 26.

Hírek

Szlovákia még januárban kezdte meg az átállást a betétdíjas rendszerre, mely a PET-palackos és a fémdobozos üdítők körére terjed ki, a betétdíj pedig 15 cent (nagyjából 60 forint) darabonként. Az üzletek már csak június végéig forgalmazhatják a nem betétdíjas csomagolású italokat északi szomszédunknál.

Ahoj! Hol a stukker Poplaček? – Bányászat utáni ökológiai katasztrófa a Sajón

2022. június 18.

Hírek

A Sajó szennyezésében mi történt a szlovák oldalon? Mi volt a történés oka? Erről szól három szlovák nyelvű hír. Próbáljuk feldolgozni, hogy a zűrzavar és az ügytologatás nem csak magyar gyakorlat. A szomszédban is afféle muskátlis, kelet-európai természet- és környezetvédelem illegeti magát, amit olyan nagyon komolyan nem kell venni. Ahogy lesz, úgy lesz. Bár a… Tovább »