Hirdetés

Biztosítson a kormány jelentős többletforrást városainknak a hőség okozta ártalmak megelőzésére. Költségvetési átcsoportosítást kér Varga Mihály pénzügyminiszternek írt levelében a Levegő Munkacsoport.

Az elmúlt hónapokban rendkívüli hőség sújtotta hazánkat, ami az érintett napokon legalább 10-15 százalékos többlethalálozást és sok megbetegedést okozott (volt olyan nap, amikor az átlagosnál 40 százalékkal többen kerültek kórházba). Mindez azonban a jéghegy csúcsa, hiszen a hőség 27 féle módon támadja az emberi szervezetet, így mindenkit megvisel. Romlik a közérzet, csökken a munkateljesítmény, gyengül a koncentrációképesség.

Szegő Judit környezetkutató, a Levegő Munkacsoport projektvezetője elmondta: „Számos kutatás bizonyítja, hogy városaink különösen kitettek a rendkívüli hőségnek. Ott, ahol, szinte mindent ellep az aszfalt, a beton és a fém, akár 10 Celsius fokkal is melegebb lehet, mint egy nagyobb zöldterületen. Ezt elsősorban az okozza, hogy egy tűző nyári napon az aszfalt 60 fokra, a gépkocsik külső felülete 80 fokra is felhevülhet, kályhaként fűtve a környezetét, miközben egy fákkal borított természetes talajfelszín hőmérséklete ilyenkor sem haladja meg a 25 fokot.”

Lukács András, a civil szervezet elnöke hozzátette: „Az előrejelzések szerint az elkövetkező években a hőségnapok száma és erőssége tovább fog növekedni, így mindent lehetséges intézkedést meg kell hozni a lakosság megóvására az ártalmas hatásaitól. Beteg és halott emberekkel nem lehet a gazdaságot sem fejleszteni.”

A hőség okozta egészségi kockázatokat jelentősen mérsékelné, ha jóval kevesebb lenne a leburkolt felület és több a természetes talaj és növényzet. Ezért kéri a kormányt a Levegő Munkacsoport, hogy biztosítson jelentős többletforrást a városoknak arra, hogy még a jövő nyár előtt minél nagyobb mértékben csökkentsék a leburkolt felületeket, illetve minél több zöldfelületet alakítsanak ki. Az ehhez szükséges többletforrások előteremtésére a Levegő Munkacsoport már számos alkalommal tett javaslatokat.

Nyitókép: Horváth Zsolt LMCS

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás