A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: lakmusz.hu

Az árvízzel megérkezett a klímadezinformáció is. A Közép-Európát sújtó árvízhullám nyomán ismét az online figyelem középpontjába kerülnek a természeti katasztrófákkal és a klímaváltozással kapcsolatos, főként közösségi médiában terjedő hamis információk, itthon és más érintett országokban egyaránt.

Az árhullám fő oka a Boris névre keresztelt mediterrán ciklon, ami nagy esőzéseket eredményezett főként Ausztriában és Dél-Németországban. Több közép-európai országban komoly áradásokat okozott a nagy esőzés, többek között Lengyelországban, Ausztriában, Romániában, Csehországban és Magyarországon is. A hazai helyzet főként a Dunát, a Lajtát és a Drávát érinti.

A természeti katasztrófák növelik a dezinformáció terjedésének az intenzitását. Erre hozott példákat az európai tényellenőrző szerkesztőségeket összefogó szervezet, az EFCSN (European Fact Checking Standards Network) riportja is. Ebben az elmúlt évek olasz, spanyol és görög esetein keresztül mutatják be, hogyan terjednek az összeesküvés-elméletek és a félrevezető információk a szélsőséges természeti események kapcsán, nagyrészt az éghajlatváltozás tagadásával társulva.

A természeti katasztrófákkal kapcsolatos dezinformáció két jellemző mintáját azonosította EFCSN tanulmánya:

  • a megjelenő tartalmak állami szerveket, demokratikus intézményeket hibáztatnak a katasztrófákért, például azt állítják, hogy az időjárást valamilyen módon „megrendezték”;
  • más posztok egyszerűen tagadják az éghajlatváltozást és globális felmelegedést, vagy megkérdőjelezik, relativizálják a helyzet súlyosságát.

Az EFCSN tanulmánya bemutatja, hogy már a 2022-ben és 2023-ban bekövetkezett súlyos olaszországi árvizek is különböző összeesküvés-elméleteket elterjedését eredményezték: az áradások felelősének tévesen a helyi önkormányzatokat és az időjárás szándékos, emberi manipulációját állították be. 2023 májusában például azt állították különböző közösség média posztok, hogy az Emilia-Romagna régióban keletkezett árvizek azért alakultak ki, mert szándékosan megnyitották a helyi gátakat, és ezáltal elárasztották a területeket. Akkoriban a Facta olasz tényellenőrző oldal EFCSN ezeket az állítások egy szakember segítségével.

A neten keringüő több poszt mind olyan összeesküvés-elméleteket népszerűsít, amelyek tagadják a nagy esőzések és árvizek valós okait. Nézzük, miért nem lehetséges HAARP vagy 5G technológiákkal manipulálni az időjárást és azt, hogy ehelyett mi áll a jelenség hátterében!
+++

A magyar közbeszédben az aktuális természeti katasztrófa kapcsán is főként olyan tartalmakat találtunk, amelyek a klímaváltozás tényét nem tagadják, azonban a súlyosságát megkérdőjelezik.

Nemrég az elsivatagosodástól rettegtek egyesek, most a víztől” – írja például a Jobbulást elnevezésű Facebook-oldal szeptember 14-ei posztjában. Nem teljesen egyértelmű, hogy a bejegyzés szerzője ezzel mit akart mondani, de a kommentek alapján többen a klímaváltozás relativizálásaként értelmezték az írást: „Csak a zsibbadt agyúak nem értik, hogy nyáron meleg száraz, télen hideg csapadékos” és „Magyarországon mindig volt, van, lesz szélsőséges időjárás ami ellen védekezni kell és nem riogatni” – írták a hozzászólásokban.

A Jobbulást Facebook-oldalról a Lakmusz egy korábbi cikkében írta: a politikai véleményoldal hivatalosan nem kötődik az Orbán rezsim által milliárdos közpénzel kitömött Megafonhoz, de üzemeltetője, Szedlák Imre részt vett a kormánypárti influenszerképző tanfolyamán. Lásd nyitókép: Megafon képzési csoport (Szedlák Imre kiemelve) Megafon FB oldala 2022

Felmelegedés, elsivatagosodás, árvizek

Bár a poszt az elsivatagosodást és az árvizeket állítja szembe egymással, valójában a globális felmelegedés különféle szélsőséges időjárási viszonyok kialakulásáért felelős – ebbe beletartozik az elsivatagosodás és az árvíz is.

A LAKMUSZ tényellenőrző portál részletes elemzése >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás