Hirdetés

Ma vagy holnap ismét személyesen egyeztet Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin, ezt állítja a Magyar Nemzet. A lap szerint a találkozóra egy pekingi tanácskozás keretében kerül sor, és leginkább azt kéne kibeszélniük, miért akadozik a paksi beruházás. Bár Orbán és Putyin már Pekingben van, az orosz sajtó nem tud a találkozóról.

Pekingben tartják Orbán Viktor magyar kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök kétoldalú találkozóját. A kínai fővárosban rendezik meg ugyanis az Egy övezet, egy út koncepcióval kapcsolatos kereskedelmi fórumot – ezt írja a Magyar Nemzet. A tervezett találkozóról hivatalos közlést a lap ugyan nem talált, de információik szerint a Paks II. beruházás biztosan terítékre kerül. Ennek egyik oka, hogy az engedélyezési eljárások elhúzódása, valamint a beruházás brüsszeli vizsgálata miatt a jelenlegi kormányzati ciklusban valószínűleg nem indul el a kivitelezés.

Az orosz fél türelmét a Nemzet értesülései szerint nem elsősorban a külső körülmények teszik próbára, hanem az, hogy a bármilyen engedélyeztetési folyamattól függetlenül elvégezhető hazai teendők terén sem lát előremozdulást a moszkvai fél. Orosz forrásaik szerint a magyarországi döntés-előkészítés sok tekintetben sehogy nem áll, és éppen ezért kérdéses az is, hogy a kivitelezésben milyen mértékben tudnak részt venni a magyar vállalatok. Az orosz sajtó egyelőre nem ír Orbán és Putyin tervezett találkozójáról, a moszkvai médiumok csak arról számolnak be, hogy az orosz államfő pekingben tárgyal a cseh államfővel, valamint a görög miniszterelnökkel.

A feltételeket az orosz Roszatom mint generálkivitelező elvárásainak megfelelően kellene kialakítani, ám még ezek egyeztetése sem kezdődött el – olvasható a hosszabb elemzésben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás