Hirdetés

Felfüggesztette az orosz fővállalkozóval, a Roszatomhoz tartozó Nyizsnyij Novgorod-i Atomenergoprojekttel (NIAEP) kötött megvalósíthatósági megállapodás végrehajtását a paksi atomerőmű bővítésére létrehozott MVM Paks II. Zrt.

Még a megrendelő sem tud semmit az új blokkok specifikációjáról.

Mindez abból a négy közleményből derül ki, amelyet az Európai Unió közbeszerzési értesítőjében tettek közzé ma délelőtt – szúrta ki a Magyar Nemzet.  Ezek mindegyike olyan szerződések határidejének a meghosszabbításáról szól, amelyeket az MVM Paks II. Zrt. a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontjával kötött különböző műszaki vizsgálati, elemzési és tanácsadó szolgáltatások elvégzéséről.

A tudósoknak eredetileg 2017 februárjában kellett volna elkezdeniük a neutronfizikai, termo-hidraulikai, reaktorfizikai és üzemanyag-viselkedési független elemezéseket, csakhogy nem tudtak hozzákezdeni a munkához, mert nem kaptak hozzá adatokat. Amint a közbeszerzési értesítőben írják, a „vállalkozási szerződés teljesítéséhez szükséges, teljes körű Paks II. specifikus adatszolgáltatás egy harmadik fél, az orosz fővállalkozó (NIEP) teljesítésétől függ. A NIAEP-pel kötött (…) megvalósíthatósági megállapodás végrehajtása szűk kitételekkel felfüggesztésre került, amelyre tekintettel a teljes körű, a független biztonsági elemzésekhez szükséges Paks II. specifikus műszaki adatok nem állnak a megrendelő rendelkezésére, ezért azokat nem tudja a vállalkozónak a 2017. 02. 28-ai határidőre átadni.”

Az új határidőt a közlés szerint két szerződés esetében 2018 januárjára, a két másik esetében pedig 2018 márciusára teszik. A szerződések további egy-egy pontban módosulnak. E szerint a vállalkozó, vagyis az akadémiai kutatóközpont vállalja, hogy megszerzi a nukleáris beszállítói minősítést, hogy „a teljesítés eredményeként keletkezett dokumentumok felhasználhatóak legyenek” általa.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás