Így térnek vissza a vadállatok Afrika szavannáira

2023. január 23.

Hírek

Szinte naponta érkeznek a hírek arról, milyen gyorsan nő a veszélyeztetett fajok száma, s miképpen csökken a vadállatok élettere. Most viszont arról érkeztek hírek, hogy Dél-Afrika egyik félsivatagos vidékén, a Nagy Karoo-ban újra megjelentek és gyorsan szaporodnak az oroszlánok és a gepárdok.

Afrika előtt történelme legsúlyosabb élelmezési válsága

2022. december 22.

Hírek

Federico Doehnert, az ENSZ Világélelmezési Program munkatársa szerint az erőszak, valamint a COVID-19 világjárvány és az ukrajnai háború gazdasági következményei nagymértékben fenyegetik az embereket Nigériában, Maliban és Burkina Fasóban.

Nyolcvanszoros a klímaváltozás miatti heves esőzések kockázata

2022. november 19.

Hírek

Nyolcvanszorosára emelkedett a klímaváltozás miatt azoknak a heves esőzéseknek a kockázata, amelyek következtében a közelmúltban pusztító árvizek sújtották Nigériát, Nigert és Csádot – derült ki nemzetközi klímaszakértők egy csoportjának új tanulmányából.

Magyar tudósok világraszóló kék vércsés felfedezése Afrikában

2022. augusztus 20.

Hírek

A 19. században történhettek utoljára ilyen nagy felfedezések, mint amire magyar kutatók több év szisztematikus kutatómunkájával rájöttek: megtalálták a világ legnagyobb kékvércse-gyülekezőhelyét Afrikában. Több védett madár gyűlik ott össze, mint ahányról addig egyáltalán a bolygónkon tudni lehetett.

Már 11 országban jelent meg a majomhimlő

2022. május 21.

Hírek

11 országból eddig összesen 80 majomhimlős esetet jelentettek – közölte az Egészségügyi Világszervezet. A WHO szerint további 50 esetben vizsgálják a majomhimlő gyanús eseteket. Korábban Olaszországból, Svédországból, Spanyolországból, Portugáliából és Kanadából is jelentettek majomhimlős betegeket.

Mi az a majomhimlő?

2022. május 20.

Hírek

Az ismert, de eddig ritkaként emlegetett trópusi vírus terjedni kezdett a fejlett világ országaiban – Észak-Amerikában és Európában is riadalmat kelt az esetszám növekedése. A közép- és nyugat-afrikai esőerdők állatvilágából származik a kórokozó, ami átterjedt az emberre.

Katasztrofális jövő vár Afrikára: gleccserelolvadás, szárazság és áradások

2021. október 20.

Hírek

Kelet-Afrika gleccserei 20 év alatt eltűnhetnek, 118 millió szegénységben élő embernek kell szembenéznie a súlyos aszállyal, áradásokkal és szélsőséges hőhullámokkal. A klímaváltozás miatt a század közepére 3 %-kal csökkenhet a kontinensen a GDP – figyelmeztetett tegnap az ENSZ klímaügynöksége.

Egymilliárd gyereket veszélyeztet a klímaváltozás

2021. augusztus 23.

Hírek

A Közép-afrikai Köztársaságban, Csádban, Nigériában, Guineában és Bissau-Guineában élő fiatalok vannak a legnagyobb veszélynek kitéve a klímaváltozás negatív hatásai miatt – derül ki az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) legújabb jelentéséből.