Afrika – a világ második legnagyobb problémája

2023. november 16.

Hírek

Afrika robban, és ez ugyan új divathullámokat – lásd afrobeat – és öntudatot, büszkeséget is hoz, nem látni, hogy lesz képes a kontinens megbirkózni a népességnövekedéssel, honnan lesz munkája fiatalok százmillióinak. Többek szerint ez a legnagyobb globális kihívás, rögtön a klímaváltozás után.

Ecomondo 2023: reflektorfényben Afrika, lehetőségek és technológiai megoldások az éghajlati válság leküzdésére

2023. október 3.

Hírek

Aszályok, elsivatagosodás, áradások. A szélsőséges jelenségek egyre inkább fenyegetik Afrikát, és a zöldtechnológiai megközelítések és megoldások egyre nagyobb jelentőségűek. E témákról szól kiemelten november 7. és 10. között Riminiben az Italian Exhibition Group (IEG) vezető zöldgazdasági szakkiállítása, és nemzetközi konferenciasorozata, az Ecomondo.

Tanzániában elűzi lakóhelyükről a maszájokat a turizmus és az arab bérvadászat

2023. június 3.

Hírek

1968-ban a Beatles gúnyosan énekelt „Bungalow Billről”, az emberről, aki imádta a meditációt és az indiai tigrisvadászatot. Örökösei most az Egyesült Arab Emírségekből érkeznek, és Kelet-Afrika völgyeiben és legelőin nagyvadakra vadásznak. A helyi törzsek kárára, akiket kitelepítésre kényszerítenek a hatóságok, míg ezeket a dúsgazdag ragadozókat a tenyerükön hordozzák.

Globális egyezményt sürgetnek a műanyagszennyezés csökkentésére

2023. június 2.

Hírek

Globális egyezményt javasol az Európai Unió azon a párizsi fórumon, amely megpróbálja felvenni a harcot az egyre növekvő műanyagszennyezés ellen, amely drámai mértékben megnövekedhet, ha a műanyagok előállítása a háromszorosára emelkedik 2060-ig.

Meglepő eredménnyel zárult az angolai kékvércse-expedíció

2023. április 20.

Hírek

8 magyar, 3 hét, 3000 kilométer zötykölődés, 40 műholdas jeladó, egy hastífusz-fertőzés, kígyó-kalandok és két terrabájtnyi fotó- és videóanyag. Számokban ezzel jellemezhető a közelmúltban Angolából hazatért kékvércse-expedíció.

Ritka képeken a gólya és oroszlán találkozása

2023. március 22.

Hírek

Nem mindennapi képsorokra lettek figyelmesek a Magyar Madártani Egyesület kollégái a kenyai Nairobi Nemzeti Parkban. Facebook posztjuk szerint ők sem hitték volna, hogy a macskák még a gólyákra is veszélyesek, igaz, az érintett esetben nem is a szomszéd macskájáról van szó.

Az elefántok az esőerdők fontos kertészei

2023. január 28.

Hírek

Az elefántok, ezek a csendes óriások menthetik meg a Földet a klímaváltozás hatásaitól. Legalábbis igen fontos szerepet játszhatnak benne, védelmüket ezért kellene jobban támogatni – mutat rá a Saint Louis Egyetem tanulmánya.

Így térnek vissza a vadállatok Afrika szavannáira

2023. január 23.

Hírek

Szinte naponta érkeznek a hírek arról, milyen gyorsan nő a veszélyeztetett fajok száma, s miképpen csökken a vadállatok élettere. Most viszont arról érkeztek hírek, hogy Dél-Afrika egyik félsivatagos vidékén, a Nagy Karoo-ban újra megjelentek és gyorsan szaporodnak az oroszlánok és a gepárdok.

Afrika előtt történelme legsúlyosabb élelmezési válsága

2022. december 22.

Hírek

Federico Doehnert, az ENSZ Világélelmezési Program munkatársa szerint az erőszak, valamint a COVID-19 világjárvány és az ukrajnai háború gazdasági következményei nagymértékben fenyegetik az embereket Nigériában, Maliban és Burkina Fasóban.

Nyolcvanszoros a klímaváltozás miatti heves esőzések kockázata

2022. november 19.

Hírek

Nyolcvanszorosára emelkedett a klímaváltozás miatt azoknak a heves esőzéseknek a kockázata, amelyek következtében a közelmúltban pusztító árvizek sújtották Nigériát, Nigert és Csádot – derült ki nemzetközi klímaszakértők egy csoportjának új tanulmányából.