Ökológiai kutatás segíti a rovarbarát legeltetést

2024. január 17.

Hírek

Az Ökológiai Kutatóközpont Európai Unió Life programja által támogatott egyik kutatási projektje a pannon szikes sztyeppék és löszpusztagyepek innovatív kezelésének kidolgozását célozza. Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy kifejlesszék a legeltetett állatok ivermektin féreghajtó nélküli tartásának feltételeit, hiszen ez a hatóanyag a természetbe kikerülve hatalmas veszélyt jelent a helyi rovar- és madárvilágra.

Az Európai Bizottság zöld utat ad a méhek védelmének

2022. október 11.

Hírek

A Mentsük meg a méheket és a gazdákat európai polgári kezdeményezés teljesítette az 1 millió érvényes aláírásra vonatkozó mérföldkövet. A 27 EU tagállam hatóságai által kiadott igazolások összegzése alapján az Európai Bizottság sikeresnek nyilvánította a beporzók védelmét célzó európai polgári kezdeményezést.

In memoriam Menyhért Zoltán

2022. április 10.

Hírek

Elment az agrártudományok nagyszerű professzora, az előttünk járó nagy egyetemi tanár-generáció meghatározó alakja. Prof. Dr. Menyhért Zoltán egyetemi tanár, az MTA doktora (Nagybózsva, 1934. február 12. – Gödöllő, 2022. március 29.)

Jelentősen alábecsüljük az aszályok ökológiai következményeit

2022. március 23.

Hírek

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) kutatói a Nature Ecology & Evolution szaklapban megjelent legújabb tanulmányukban a szárazságok következményeit vizsgáló terepkísérletek eredményeit vetették össze a tényleges aszályok megfigyelésekor szerzett adatokkal egy globális szintézis keretében.

Az organikus gazdálkodás elláthatná 2050-re Európát

2021. június 25.

Hírek

Meg lehetne valósítani Európában egy organikus gazdálkodáson alapuló, fenntartható, biodiverzitás-barát agro-élelmiszer rendszert, amely lehetővé teszi a mezőgazdaság és a környezet kiegyensúlyozott együttélését a francia Nemzeti Kutatási Központ (CNRS) tudósai szerint.