PFAS és az akkumulátor-tüzek – PVDF a lítiumion-akkumulátorokban

2024. május 31.

blog

A kémiai adatbázis közel 15 ezer vegyületet sorol fel a perfluor-alkil és polifluor-alkil (PFAS) vegyületek között. Az 1950-es évek óta használunk ilyesmiket fogyasztási cikkekben. Ezek mindennapi termékek összetevői. Megakadályozzák az élelmiszerek tapadását a csomagoláshoz vagy az edényekhez, a ruhák és szőnyegek ellenállnak a foltoknak, és hatékony tűzoltó habot hozzanak létre.

Rákosi-féle iparosítás vagy a magyar gazdaság kiugrási lehetősége?

2024. április 18.

Hírek

Magyarország akkumulátorgyártó nagyhatalom lesz – döntötte el az Orbán rezsim néhány éve, és ha minden így megy tovább, valóban azok is leszünk. Már ha nagyhatalomnak lehet nevezni, hogy a külföldi tulajdonú, külföldi technológiát és részben külföldi munkásokat alkalmazó környezetszennyező gyárak Magyarország területén működnek.

Magyar urán – Elnökségünk előérzete

2024. március 10.

Hírek

New Delhiben 2024. február 20-21 között rendezték meg a 2. India – Európa Üzleti és Fenntarthatósági Konklávét (2nd CII India-Europe Business and Sustainability Conclave). A világsajtóban mindez jelentős hírré nem vált, és nem véletlenül. Az Európai Uniót Németországon kívül Ausztria, Lengyelország, Lettország, Magyarország és Szlovákia képviselte. Az Egyesült Királyság is küldött megfigyelőt. Tőlünk – a… Tovább »

A Li-ion alapú akkumulátorgyártás néhány hulladékgazdálkodási neuralgikus pontja

2024. március 8.

Hírek

Az elmúlt időben több hír is napvilágot látott az ország különböző pontján megtalált, nagy mennyiségben tárolt, Li-ion alapú akkumulátor gyártásból származó vagy azzal összefüggésben keletkezett hulladékokról Évi több mint 150 millió kilogramm hulladékot fognak termelni csak a már engedéllyel rendelkező akkugyárak is, ez napi több mint 400.000 kg hulladék egyetlen gyártási szegmensből, melynek átlagosan több… Tovább »

Felfüggesztették a gödi Samsung-gyár éjszakai működését

2023. december 3.

Hírek

A Pest Vármegyei Kormányhivatal december 1-i környezetvédelmi határozatának értelmében este 10 órától reggel 6 óráig nem üzemelhet a gödi Samsung-gyár a határértéket meghaladó zajszint miatt. Nem tudták lecsökkenteni a zajszintet, ezért éjszakára bezár a gyár.

Erős környezetvédelmet ígér Lázár János, de ki hisz neki

2023. július 13.

Hírek

A környezetvédelmi szabályok szigorúbb betartását kérte a miniszterelnök a kormánytól Lázár János építési és közlekedési miniszter szerint – erről maga a tárcavezető beszélt sajtótájékoztatóján, aki szerint „nagyon szigorú szabályoknak kell megfelelnie annak, aki gyárat létesít, az más kérdés, hogy mit tartatunk be ebből”. Arról persze nem esett szó, hogy a Fidesz 2010 után gyakorlatilag szétverte… Tovább »

Miért problémás az akkumulátorgyártás?

2023. június 28.

Hírek

Az Orbán-kormány ökogyarmattá árusítja ki Magyarországot. A Rákosi és Kádár éra vas és acél országa után az antizöld Orbán rezsim a putyini atom és fosszilis energiahordozó kiszolgáltatottság fenntartása mellett a német autómultiknak adott állami támogatások után a dél-koreai és a kínai akkugyártó multiknak ad közpénzt, miközben azok a környezetszennyező üzemeikkel a természeti erőforrásainkat herdálják el.