A rovat kizárólagos támogatója

New Delhiben 2024. február 20-21 között rendezték meg a 2. India – Európa Üzleti és Fenntarthatósági Konklávét (2nd CII India-Europe Business and Sustainability Conclave). A világsajtóban mindez jelentős hírré nem vált, és nem véletlenül. Az Európai Uniót Németországon kívül Ausztria, Lengyelország, Lettország, Magyarország és Szlovákia képviselte. Az Egyesült Királyság is küldött megfigyelőt. Tőlünk – a mindig frissen felnyírt – Szijjártó Péter vett rész a rendezvényen és a plenáris ülésen – mások mellett mondott – 12 perces beszédet, ami nálam smonca minősítésű. Mindez senkit se kedvetlenítsen el.»Rekordot döntött tavaly a Magyarországon tanulni akaró indiai diákok száma is, 2400 indiai egyetemista pályázott 200 magyarországi ösztöndíjra. Fontos feladatunk most a közvetlen légijárat előkészítése, amely új lendületet tud adni a gazdasági együttműködésnek. Különös jelentőséget ad az együttműködésünknek az uniós elnökségünk, melynek során újraindítjuk az Európai Unió és az India közötti szabad-kereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalásokat, valamint megkezdjük az egyeztetéseket a beruházásvédelmi megállapodásról és a földrajzi árujelző védelméről. Ma megállapodtunk abban is, hogy elnökségi félévünk alatt összehívjuk az EU-India Kereskedelmi és Technológiai Tanács ülését« – írta FB-oldalán SzP”,és ezen a ponton az olvasást szépkorúak már abba is hagyhatják.

Szijjártó Péter: Magyarország igent mond a zöld átállásra, de nemet a szélsőséges zöld ideológiákra MTI utánközlés pl. Origo
„…a magyar kormány álláspontja szerint a gazdaság fejlesztésének és a környezetvédelemnek kéz a kézben kell járnia, az pedig ártalmas, ha az egyensúly bármelyik irányba megborul.”
– Már bocsánat, de nálunk nincs környezetvédelmi tárca. Miről beszél SzP az éteri egyensúlyt illetően? Áder spori lenne a mérleg túlsó serpenyőjében?

„Emlékeztetett rá, hogy hazánk a világ azon mindössze húsz állama közé tartozik, amelyek a károsanyag-kibocsátásuk csökkentése mellett tudták növelni a gazdasági teljesítményüket az utóbbi években.”
– Ez most – feltételezve, de nem megengedve – az akkumulátorgyártással és hulladékkezeléssel majd a dicső múlttá válik. Az is érdekelne, ha ez a gazdaság ilyen jól teljesít, akkor hogyan nálunk az EU-ban a legalacsonyabb az életszínvonal. Mivé transzformálódik nálunk a kormánynál bizományba tett jólét?

„Rámutatott, hogy Magyarország az 1990-es szinthez képest 32%-kal mérsékelte a káros-anyagok kibocsátását, miközben a bruttó hazai termék (GDP) bővülése folyamatosan rekordokat (sic!) döntött. Ez idő alatt a globális kibocsátás 62%-kal emelkedett.”
– Az Orbán-kormányok – ahogy már megszoktuk – varázsütésre jobban teljesítenek és ráadásul tisztán is. Ezt kellene most elhitetni Göd lakosságával, ahol mutatkozik ezen a területen némi tanácstalanság.

„Mindezek kapcsán a pragmatikus megközelítés, a józan ész fontosságát hangsúlyozta. »Nem úgy kellene tekintenünk a zöld átmenetre, ami csak azért fontos, mert fancy vagy trendi« – fogalmazott. »Nem arra kellene törekednünk, hogy a virtuális (sic!) világ, a fanatikus (sic!) klímaaktivisták elvárásait teljesítsük, hanem arra, hogy megőrizzük a bolygót az utódainknak« – tette hozzá. Szijjártó Péter a körforgásos gazdaságról szóló panelbeszélgetésen, és aláhúzta, hogy a zöld átállást olyan módon kell sikerre vinni, amely nem veszélyezteti az energiaellátás biztonságát (sic!), ehhez pedig arra lenne szükség, hogy »a zöld ügyre ne politikai vagy ideológiai monopóliumként (sic!)« tekintsen a világ. »Magyarországon igent mondunk a zöld átállásra, a szélsőséges (sic!) zöld ideológiákra viszont egyértelműen nemet« – jelentette ki.”
– Vagyis SzP fején találta a szotyolát őrző madárijesztőt. Mi a fogyasztói igényeinken nem változtatunk, a gazdaság elsőbbséget élvez. A természet- és környezetvédelemről csak lazán csacsogunk a méltóságteljes unatkozó audienciának. Godot előbb vagy utóbb, de mégis ideér. Pártunk és kormányunk hősiesen kitart.

„Tudatta (sic!), hogy előrejelzések szerint Európában 2030-ra 50%-kal fog nőni az elektromos áram iránti igény, ahogy egyre nagyobb teret nyer az elektrifikáció a fűtés, a hűtés és a közlekedés terén. Ezért – mint kiemelte – nagy mennyiségben, olcsó, biztonságos és fenntartható módon kellene képessé válni az áramtermelésre, amire egyedül az atomenergia jelent ma megoldást, így nagy probléma, hogy Európában heves, jórészt ideológiai (sic!) indíttatású vita zajlik a kérdésben. Üdvözölte, hogy Magyarországon a paksi bővítéssel mintegy 70%-ra fog nőni a nukleáris energia részaránya az energiatermelésen belül, és ennek nyomán évi 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátása lesz kiváltható, ami másfélszerese a teljes hazai közlekedési szektor kibocsátásának.”

– SzP szerint az Oroszországtól függő atomerőműveké a jövő, és ez szerinte fenntartható. A bányászható hasadóanyag-készletről még nem hallott.
„A miniszter stratégiai célnak nevezte a gazdaság körforgásossá tételét, amelynek kapcsán szavai szerint a zöld energia előállítása [?] mellett annak tárolása is kulcskérdés, ezért rendkívül lényeges az elektromos akkumulátorok gyártása (sic!). Ezen a téren Magyarország minden túlzás nélkül globális éllovas (sic!), jelenleg a negyedik a világrangsorban, de hamarosan feljön a második helyre, miután a világ tíz legnagyobb gyártója közül már öt [Dél-Korea és Kína] elkötelezte magát hazánk mellett – húzta alá.”
– A magyar lakosság tiltakozása ellenére SzP – tehát Palkovics László ötlete nyomán – az ország elszennyezése mellett voksol a hazai súlyos kritikák ellenére, még csak kétely sincs benne. Gondolom hamarosan és családostól Gödre költözik majd, vagy Vámospércsre, esetleg Józsára, merthogy az ingatlanok arrafelé igen olcsók lesznek, akár birodalmi lépegetőkkel felszerelt majorság is építhető lesz majd, hozzá illő golfpályával. Ez a sport egyébként Indiában is divatos pl. a Rotary Club prominensei között, ahogy az ibolyakék jacaranda fák alól, a mesés Bangalore-ban láttam.
Darvas Béla

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás