Amit megeszel, az te leszel

2015. november 8.

Hírek

A KFT dala jutott az eszembe, amikor meghallottam múlt héten az Egészségügyi Világszervezet globális sokkot okozó jelentését, miszerint a vörös húsok, de főleg a húskészítmények, a szalámi, a sonka és a füstölt kolbász, hogy csak az ínycsiklandozóbbakat említsem, rákkeltőek. Az állattartás felelős a CO2-kibocsátás 9, a metánkibocsátás 37, és a dinitrogén-oxid-kibocsátás 65 százalékáért.

Humánus állatleölés Vivaldira?

2015. május 5.

Hírek

Zenét is hallgathatnak azok a szarvasmarhák, amelyeket egy kanadai vágóhídon ölnek le. A ”humánus” állatleölési módszerek mellett kampányolók szerint még sosem volt akkora igény a jobb körülmények között nevelt és kíméletesen leölt állatokra, mint manapság. Az állatok jogai mellett érvelők viszont úgy vélik, hiába bánnak így az állatokkal, ha azokat ugyanúgy lemészárolják, mint sanyarúbb körülmények… Tovább »

Véget ért az első juhászkurzus

2014. november 28.

Hírek

Befejeződött az első egyetemi juhászkurzus Debrecenben, a tanfolyam résztvevői a három hónapos képzést követően tegnap adtak számot tudásukról a Debreceni Egyetemen.

Livestock and Climate Change- regionális képzés és műhelybeszélgetés

2014. október 27. - 2014. október 31.

Helyszín: Budapest, Gödöllő

Programok

Szíves figyelmükbe ajánlom a 2014. október 27-31. között a Szent István Egyetemen és Budapesten megrendezendő "Livestock and Climate Change" regionális képzést és műhelybeszélgetést, amelyet az EU FP7-es keretprogramjának AnimalChange című projektje szervez.  A három napos képzés során a jelentkezők a klímaváltozás állatállományra gyakorolt hatásával ismerkedhetnek meg, illetve adaptációs és mitigációs stratégiákat sajátíthatnak el. A műhelybeszélgetés… Tovább »

Mikor robban a kínai antibiotikum bomba?

2014. május 8.

Hírek

Több tucat, nagy koncentrációban kimutatható gyógyszermaradvány szennyezi a kínai vizeket. Az antibiotikumok koncentrációja kimondottan magas, a nemzetközi átlag sokszorosa.

Húsfogyasztás, CO2-kibocsátás, betegségek

2014. január 25.

Hírek

Ahol sok húst esznek, ott több a rákos beteg? Van összefüggés a húsfogyasztás és a CO2-kibocsátás között? Melyik állam lakói kerülik el jó eséllyel a cukorbetegséget? Tekintsd át a globális összképet, vagy böngészd az adatokat Vanuatutól Mauritiusig!

Megölheti-e a műhús a húsipart?

2013. augusztus 15.

Hírek

Négy ember kétévnyi munkájába, és 250 ezer angol fontba került az első fogyasztható, szintetikus húsból készült hamburger. A massza íze már hasonlít a húséra, az állagán azonban még dolgozni kell. A találmány akár alapjaiban is megváltoztathatja az élelmiszeripart és annak környezetre gyakorolt hatását, ha a készítőknek sikerül eljutniuk az olcsó tömeggyártásig. De vajon milyen globális… Tovább »

Veszélyes antibiotikumos húsgyártás

2013. június 13.

Hírek

Rohamosan megnőtt a haszonállatoknak adott antibiotikum mennyisége az elmúlt tíz évben Európában, így erősödik az a félelem is, hogy az állatok húsával elfogyasztott hatóanyag miatt súlyos betegségeknél semmit sem ér majd a kórházban adagolt antibiotikum, a kórokozók ugyanis rezisztenssé válhatnak a hatóanyagokkal szemben.

Íme a legkárosabb iparágak

2013. április 17.

Hírek

A dél-amerikai szarvasmarha-tenyésztés, és az ázsiai széntüzelésű energiafejlesztés a legkárosabb vállalkozások a természetre nézve. Ez a lényege annak az ENSZ által támogatott jelentésnek, amely szerint e vállalkozások rejtett költségei jóval meghaladják bevételeiket.

Repceolajjal zöldítik a bécsi teheneket

2013. február 17.

Hírek

A Bécsi Egyetem kutatói olyan, eddig ismeretlen mikroorganizmusokat azonosítottak a tehenek bendőjében, amelyek növekedését repceolajjal lehet gátolni. Ezáltal mintegy 15 százalékkal csökkent a tehenek metánkibocsátása.