Lassan hungarikum lesz a strucc és az emu?

2024. április 29.

Hírek

Jó hírt küldött az Orbán-kormány a magyarországi strucc- és emutartóknak. Az Állattartó telepek fejlesztésének támogatása című felhívás esetén az elnyerhető támogatási összeg minimum 200 millió, maximum 5 milliárd forint, az Állattartó telepek megújításának támogatása esetén pedig az elnyerhető maximum összeg 200 millió forint.

Tányérunkon a változás

2024. február 22.

Hírek

Bármilyen étrendet követünk, mindannyian tudunk tenni a környezetünkért.  A WWF legújabb jelentése az élelmiszer-termeléshez kapcsolódó fenntarthatósági problémákat és a hazai átlagos étrendet mutatja be, hasznos tanácsokkal ellátva az olvasót.

A bolti áruknál is sokkal többe kerül nekünk a magyar hús és tej

2023. december 20.

Hírek

2022-ben 1008,7 milliárd Ft-ot, vagyis fejenként több mint 100 000 Ft-ot fizetett ki a magyar állam agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra. E hatalmas pénzt a lehető legjobban, a legtöbb értéket teremtve kellene felhasználni, minél inkább előtérbe helyezve a fenntarthatóságot. Azonban éppen ennek az ellentéte tapasztalható.

Kevesebb lehet a tej, a tojás és a hús is, mert a haszonállatok sem bírják a hőséget

2023. augusztus 2.

Hírek

A jelenlegi globális állattenyésztés egyszerre hajtja és szenvedi el a klímaváltozást: a hőstressz hatására csökken a gazdasági haszonállatok termelékenysége és termékenysége, és növekszik a betegségekkel szembeni fogékonysága és mortalitása. A kukorica lehet a klímaváltozás egyik legnagyobb vesztese, ami a sertés- és baromfiágazatnak sem jó hír.

Hollandia betiltaná a “betegre beltenyésztett” háziállatokat

2023. január 24.

Hírek

Hollandiában hamarosan tilos lehet majd túlságosan lapos orrú kutyákat, lógó fülű macskákat és hasonló “dizájner” háziállatokat tartani, reklámanyagokban vagy a közösségi médiában mutogatni. Piet Adema kultúráért, természetért és élelemminőségért felelős miniszter szerint azért van szükség tiltó intézkedésekre, mert mint fogalmazott, “pokollá tesszük ártatlan állatok életét csak azért, mert azt gondoljuk, hogy szépek vagy cukik.” A… Tovább »

Kiürült az idei állategészségügyi támogatási kassza

2022. szeptember 24.

Hírek

Az Orbán-kormány újabb orosz rulettje. Kimerült a 12,5 milliárd forintos állategészségügyi támogatási keret, amit csak jövőre nyitna újra az állam – írja az Agrárminisztérium válasza alapján a vg.hu. Ennek a támogatásnak az lenne a célja, hogy megelőzzék és felszámolják az állatállományokat veszélyeztető állatbetegségeket.

Brutális szigorításokat terveznek a holland mezőgazdaságban

2022. június 13.

Hírek

Dühösek a gazdák Hollandiában, mert a kormány drasztikusan csökkenteni akarja a nitrogén-oxidok kibocsátásának megengedett mértékét. A holland kabinet terve szerint helyenként akár 95%-os csökkentést is előírna környezetvédelmi szempontok miatt.

Engedélyezték az EU-ban a rovarfehérjék takarmányozási használatát

2021. szeptember 11.

Hírek

Életbe lépett az Európai Bizottság új irányelve, amely engedélyezi a baromfik és a sertések takarmányozásában a rovarfehérjék felhasználását, valamint az úgynevezett keresztetetést, vagyis a más állati fehérje-alapú takarmányt. Ez jó hír a hazai állattartóknak is, mivel hosszabb távon a jelentősen megdrágult gabona és az importszója kiváltása is lehetségessé válik.