Önkéntes vállalás a biológiai sokféleség megóvásáért

2020. február 5.

Hírek

Az idei évben számos magas szintű kormányzati és tudományos fórum kiemelten foglalkozik a biológiai sokféleség megőrzésének kérdésével és azzal, hogy a világ egy kritikus ponthoz érkezett. Éppen ezért az ENSZ a 2020-as évet a biológiai sokféleség megőrzése, az ökoszisztémák fennmaradása, szolgáltatásaik biztosítása szempontjából kiemelkedő évként („Biodiversity Super Year”) határozta meg.

Európa ma túlfogyasztotta magát

2019. május 10.

Hírek

A Global Footprint Network minden évben nyilvánosságra hozza a Túlfogyasztás Világnapjának aktuális dátumát, amely tavaly augusztus 1-jére esett – az év hátralévő részében a Föld csupán „hitelezte” az erőforrásait az emberiség számára. Idén először viszont arra is fény derült, hogy mikor van az európai túlfogyasztás napja.

Nem csak a biológiai sokféleséget gyarapítja a sok mezsgye a földeken

2017. október 2.

Hírek

Jövőbe mutató módszertani újításokkal járulnak hozzá a biológiai sokféleség vizsgálatához és védelméhez azok a tanulmányok, amelyeket az MTA Ökológiai Kutatóközpont kutatói publikáltak az idei évtől megjelenő Nature Ecology & Evolution folyóiratban. Az ökológiai gazdálkodás előnyeiről Batáry Péter, a terepi mintavétel és a távérzékelés újfajta kapcsolatáról Zlinszky András és szerzőtársaik munkájából tudhatunk meg többet.

Védjük meg, ami megvédhet minket!

2016. december 10.

Hírek

A természet sokfélesége alapvető fontosságú számunkra, hiszen ezen keresztül tudjuk biztosítani bolygónk élhetőségét. Épp ezért kell felemelnünk azok ellen hangunkat, akik veszélyeztetik ezt a globális hálót – azok ellen, akik személyes haszonszerzés céljából zsákmányolják ki azt, ami mindenkié.

A sokféleséget főleg a mezőgazdaság csökkenti

2016. augusztus 12.

Hírek

Az állatfajok sokszínűségére nagyobb veszélyt jelent a mezőgazdaság és a természeti erőforrások túlhasználata, mint az éghajlatváltozás – mutatta ki egy ausztrál tanulmány.

A biodiverzitás megőrzéséért posztumusz díj Holly Lászlónak

2015. október 12.

Hírek

A biológiai sokféleség megőrzéséért végzett kiemelkedő tevékenység elismerésére alapított Jánossy Andor-díjat 2015-ben Dr. Holly Lászlónak ítélték oda. Az elismerés – a díjazott augusztusi eltávozása miatt a már lezárt életmű méltatásává is vált. Dr. Holly László kertészmérnök, c. egyetemi docens a tápiószelei Agrobotanikai Intézet, majd a Növényi Diverzitás Központ nyugalmazott igazgatója volt, aki egész életét a… Tovább »

Veszélyben a magyar természet – elfogy a mezei pacsirta

2015. május 26.

Hírek

Május 22-én a biológiai sokféleség világnapján Európában és Magyarországon is az élőhelyek 75%-a van rossz állapotban. Mások mellett a mezei pacsirta és vadgerle állomány a 2/3-ra csökkent Magyarországon. A romló állapotok ellenére az Európai Unió arra készül, hogy gyengítse a jelenlegi uniós irányelveket. Mindeközben Magyarország is kockáztatja a nemzeti parkokat és az élőlényeket. A CEEweb… Tovább »

Elkészült a Nemzeti Biodiverzitás Stratégia

2014. január 18.

Hírek

Elkészült a 2014-2020-as fejlesztési ciklusra szóló, a biológiai sokféleség megőrzését célul tűző Nemzeti Biodiverzitás Stratégia, amely még az Országgyűlés jóváhagyására vár – hangzott el a Be-Natur nevű, nemzetközi természetvédelmi projekt záró-konferenciáján Tihanyban.

Fokozódó éghajlatváltozás – csökkenő biodiverzitás

2013. augusztus 29.

Hírek

Az éghajlatváltozás jelentősen hat a biológiai sokféleségre: megnehezíti a fajok alkalmazkodását – kiemelten a bennszülött, szűk tűrésű fajokét -, azáltal, hogy új özönfajok és kártevők bukkannak fel, illetve a körfolyamatok megváltoznak pl. egy-egy terület vízellátottsága drasztikusan csökken vagy nő.

Aki etet, az diktál – harc a magokért

2013. július 16.

Hírek

Majdnem minden krízishelyzetünk alapvető oka az, hogy az elmúlt évtizedekben szinte kizárólag a gazdasági fejlődésre összpontosítottunk, még ha sokaknak nem is esik jól ezzel szembesülni. Életkörülményeink javítása volt az a fő cél, amelynek érdekében gyakran olyan természeti rendszereket áldoztunk fel, amelyektől az emberiség jóléte és fennmaradása függ.