Ismeretlen fajokat és hegyeket is találtak a víz alatt és a víz fölött is

2024. április 17.

Hírek

Mi lehet szomorúbb annál, mint hogy egy újonnan felfedezett faj máris veszélyeztetett? Ez a helyzet a tigrismacska egyik alfajával, de valószínűleg a Húsvét-sziget közelében megtalált új állatok sem sokáig örülhetnek. A kanadai Schmidt Ocean Institute kutatói szerint vízi rezervátumot érdemelnének a különleges állatok.

Fehér arany – milyen árat fizetünk az e-eutózás kulcsfontosságú lítiumáért?

2024. március 25.

Hírek

A „lítium-háromszög” – amely Argentínát, Chilét és Bolíviát foglalja magában – a Föld legnagyobb lítiumkészletének ad otthont. Ez a fém kulcsfontosságú a nettó nullára való átállásban, az elektromos autók akkumulátoraiban használják, létfontosságú a nap- és szélenergiában és még sok más technológiában. A kitermeléséhez azonban a bányák elszívják a vizet a földeket borító fehér sós síkságokból.

Az űrből is látható az eldobott ruhákból létrejött szeméthegy

2023. június 26.

Hírek

A fast fashion miatt kidobott – pontosabban el nem adott – ruhák elképesztő mennyisége gyűlt össze Chilében. A hulladéklerakóban lévő óriási ruhakupacokat már egy műhold képén is látni lehet az űrből. A lerakat nagy része olyan termékekből áll, melyeket a gyártók nem tudtak eladni Amerikában, Európában és Ázsiában, ezért ideszállították őket.

A kínai lítium függés mérséklése az uniós cél

2023. március 22.

Hírek

Európa számára létfontosságúak tiszta energia jövőjét szolgáló az ásványi anyagok, köztük a lítium. A kitermelésben és a feldolgozásban egyaránt Kína évtizedekkel előzte meg a vén kontinenst. Az unió nyersanyagfüggősége Kínától nagyobb, mint az Öböl-menti régiótól való olaj- és gázfüggőség.

Chile alkotmányát átírja a klímaváltozás

2022. január 1.

Hírek

Meglehetősen ritka az az eset, amikor egy ország alkotmányába tudósok is beleszólhatnak, az pedig eddig egyenesen példátlan volt, hogy klímakutatók és ökológusok tegyék ezt.

A globális szemétmaffia dinamikusan terjeszkedik

2021. november 12.

Hírek

Az ENSZ adatai alapján a csomagolóipar mellett a ruhaipar adja a világon a második legtöbb műanyaghulladékot, évi 92 millió tonnát, ami annyi, mintha másodpercenként egy ruhával teli szemeteskocsit borítanánk a világra. Évi 39 ezer tonna, a világ minden tájáró odahordott használt ruhát raknak le a világ legszárazabb területén, az Atacama sivatagban.

Magyar klímakutatókat díjazott a chilei állam

2020. december 15.

Hírek

A klímakutatásban végzett felfedező és feltáró munkájukért a Földgömb Alapítvány kutatói, Dr. Nagy Balázs és Heiling Zsolt a Magellán-szoros felfedezésének 500. évfordulója alkalmából alapított díjat vehettek át. Az oklevelet Camilo Sanhueza Chile magyarországi nagykövete december 15-én, Budapesten nyújtotta át a díjazottaknak.