Jönnek a klímaváltozás miatti gyakoribb téli árvizek?

2023. december 28.

Hírek

Ma tetőzik a Duna a fővárosban, de az egész országban közel 1200 km-en van árvízvédelmi készültség. A jelenlegi árvízről nem jelenthetjük ki magabiztosan, hogy teljes egészében az általunk hajtott globális felmelegedéshez kapcsolódik, mert ehhez részletes attribúciós tanulmányokra és modellvizsgálatokra van szükség, amelyek nem állnak még rendelkezésre. Trendekről azonban beszélhetünk:

2020 a szokásosnál jóval melegebb évünk volt

2021. január 11.

Hírek

A szokásosnál jóval melegebb, a csapadék mennyisége alapján átlagos év volt 2020 Magyarországon – állapította meg az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzésében.

A villámárvizek egy részét magunknak köszönhetjük

2019. június 9.

Hírek

Egyre egyenlőtlenebb a Kárpát-medence csapadékeloszlása; hol aszályok, hol villámárvizek, felhőszakadások jelentkeznek, így mind települési, mind lakossági szinten egyre sürgetőbb a csapadékvíz megőrzése, tárolása vagy elvezetése – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Pálvölgyi Tamás, a BME Környezetgazdaságtan Tanszékének a docense.

Az éves csapadék fele12 nap alatt lezúdul a világra

2018. november 21.

Hírek

Az évente mért globális csapadékmennyiség fele jelenleg mindössze 12 nap alatt esik le – derült ki egy új tanulmányból, amely szerint a század végére az esőzések és havazások eloszlása még aránytalanabbá válhat, melynek eredményeként az éves csapadékmennyiség fele 11 nap alatt fog leesni.