Daru pusztulás a Hortobágy peremén

2018. december 3.

Hírek

68 daru pusztult el (ill. ennyi tetemet találtak) a Hortobágyon, mert elektromos vezetéket állítottak a táplálkozó és az éjszakázó helyük közé.

A darvaknak kedvez az enyhe tél

2018. február 10.

Hírek

Az enyhe tél hatására a Körös-Maros Nemzeti Park azon területein is darvak sokasága állomásozik, ahol az utóbbi években nem igen fordultak meg. Gyomaendrőd és bucsa környékén a beszámolók szerint jelenleg mintegy ezer példány tartózkodik.

Szabadon a ködben megsérült darvak

2017. november 30.

Hírek

A szegedi Fehér-tó környékén pár napja több daru is megsérült, illetve elpusztult, mert a sűrű ködben légvezetékekkel, épületekkel ütköztek. Néhányuknak azért szerencséje volt, őket most engedték szabadon a Szegedi Vadasparkból.

Darupusztulás a Fehér-tónál

2017. november 26.

Hírek

Gyönyörű hím darumadár volt. Talán az orosz sztyeppékről, talán Lappföldről vagy a lengyel erdőkből indult útnak. A visszatérés reményében tette, vállalva a hosszú vándorút minden veszélyét. Őt és több tucat társát a mai sűrű ködben szem elől tévesztette az őrangyala. Hajnalban a Fehér-tónál végleg elhagyta a szerencséje. Légvezetéknek repült.

A daru őszi vonulása és telelése a Dél-Tiszántúlon

2017. január 9.

Hírek

A daru északi költőhelyeiről elindulva nagyon kevés helyen áll meg a kontinens belsejében őszi vonulása során. A Kárpát-medencében az egyik ilyen pont a Körös-Maros Nemzeti Park területén található Vásárhelyi-puszta a kardoskúti Fehér-tó és térsége.

Az utolsó vonuló madárfajok is útrakeltek

2016. december 20.

Hírek

A lehűléssel párhuzamosan nagyon sok madárfaj távozott a Kárpát-medencéből. A Körös-Maros Nemzeti Park tájairól is eltűntek már a bíbicek, seregélyek, pajzsos cankók és más vonuló madarak.

Daru rekord a Hortobágyon

2016. szeptember 25.

Hírek

A Magyarországon átvonuló darvak 95 százaléka a Hortobágyon vonul át és hónapokat töltenek el itt. A múlt héten kb. 35.000 egyedet számoltak.

Darukonferencia

2015. október 23.

Helyszín: Hortobágyi nemzeti Park Látogatóközpont, konferencia terem (4071 Hortobágy, Petőfi tér 9.)

Programok

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság ezúton szeretné meghívni Önt a Darufesztivál keretei között megrendezésre kerülő: I.Darukonferencia  Darumozgalmak a Kárpát-medencében  című rendezvényére. Időpont: 2015. október 23., péntek, 10.00 óra  Helyszín: HNP Látogatóközpont, konferencia terem (4071 Hortobágy, Petőfi tér 9.) Program: 9.30 Regisztráció 10.00 Köszöntő – Schmidt András (FM), Olajos Péter (HNPI) 10.20-10.45 Daruvonulás a Hortobágyon –… Tovább »

A darvak nyomában – Madár- és természetfotós hosszú hétvége

2015. október 23. - 2015. október 25.

Helyszín: Hajdúság

Programok

Az Alföld jellegzetes élőhelyein kialakított fotóslesek használatával, valamint terepjárós cserkeléssel meglesheti és megörökítheti a Hajdúság, valamint az Észak-Hortobágy pusztáinak élővilágát. A hosszú hétvégi program során kiemelt figyelmet szentelünk az ekkor tájt nagy tömegben a Hortobágyon tartózkodó darvak megfigyelésére és fotózására, azok táplálkozó és éjszakázó helyein. Felkészült és kellő helyismerettel rendelkező vezetőink kiscsoportokban (2-5 fős) segítik… Tovább »

Sikeresen fészkel a daru a Marcal-mentén

2015. augusztus 6.

Hírek

Az elmúlt években egyre több információ érkezett a daru jelenlétéről a Marcal mentén. 2013 március 28-án dr. Vidéki Róberttel násztáncoló darvakat sikerült megfigyelni Külsővat-Bánhalmapuszta térségében, azonban a madarak április közepére eltűntek szem elől.