Filmajánló: Gátszakadás, A szibériai Sárkány, A hiúz-ember

2024. január 25.

Hírek

Idén ünnepli tíz éves fennállását a BIDF (Budapest International Documentary Festival, magyarul Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál), amely a világ legfontosabb nem-fikciós filmjeiből nyújt válogatást.  Az idei versenyben jan. 27 – febr. 4 között 3 környezetvédelmi témájú film is szerepel.

Leleplező film készült a csernobili katasztrófáról

2022. június 27.

Hírek

A csernobili atomerőmű katasztrófája intő jelként szolgál a történelem számára, miszerint nem lehet feláldozni az igen szigorú szabályokat a nemzet dicsőségének oltárán. A Szovjetunió azt a látszatot keltette, mintha képtelenek lennének a hibázásra, ám Csernobilban pont az ellenkezője bizonyosodott be. Az HBO legújabb filmje a tragédiáról soha nem látott felvételeket mutat be, illetve az érintettek… Tovább »

Climate Chronicles1: Kihasználva

2021. november 9.

Hírek

Egy fiatal, a környezetvédelem iránt elkötelezett filmes csapat Climate Chronicles című sorozatának nyitódarabja a Telexen debütált. A Kihasználva című dokumentumfilm Szerbiába visz minket, ahol egy vidéki térség lakosai némileg eszköztelenül próbálják megakadályozni, hogy egy lítiumbányát nyissanak a közelükben.

Így őrizte meg a cellulóz a tasmán tigrist

2021. szeptember 9.

Hírek

A 80 másodperces, színezett filmet a kihalt fajok ausztrál emléknapján mutatták be, amelyet a 85 éve elpusztult Benjamin emlékére minden évben szeptember 7-én tartanak. Benjamin volt a faj legutolsó ismert, fogságban élő példánya.

Magyar siker a 3. Krakkói Zöld Film Fesztiválon

2020. augusztus 29.

Hírek

A Szolgalelkű Óriások tényfeltáró dokumentumfilm kapta a 3. Krakkói Zöld Film Fesztivál közönségdíját. A film arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan élnek és hogyan élhetnének Délkelet-Ázsiában a turizmusban dolgozó elefántok.

Nagyot ütött a Mérgezett föld, de a hazai agrárpolitikát kevéssé érdekli

2020. április 24.

Hírek

Megdöbbentő film. Mert korábban vajon tudtuk-e mi, habzsoló, felhalmozó, pazarló fogyasztók, hogy mit okozunk a Földnek? Mit csinálunk a földdel azért, hogy megtermelje azt, aminek nem kis része végül a szemétben végzi? Tudtuk-e, hogy miközben őrült módon kihasználjuk, valójában mit teszünk a termőfölddel, hogyan pusztítjuk évszázadok óta? Átláttuk, felfogtuk-e, hogy módszeresen felforgatjuk, vegyszereket tömünk bele,… Tovább »

Jön DiCaprio újabb filmje az öngyilkos bolygórombolásról

2019. június 8.

Hírek

Forrongó jég címmel június 12-én érkezik a magyar HBO GO-ra Leonardo DiCaprio legújabb környezetvédelemmel kapcsolatos dokumentumfilmje. A Forrongó jégben a színész a produceri feladatokat vállalt, és ő narrálja a filmet.