Pilismarót döntött. Nem karnak bányát a Dunakanyarba.

2023. augusztus 28.

Hírek

Pilismarót döntött. Nem karnak bányát a Dunakanyarba. Büszkék vagyunk a Pilismarótiak felelős döntésére. A Pilismarótiak 41% ment el szavazni, így hivatalosan nem érvényes a népszavazás. A szavazók 87,3% nemmel szavazott. Bár az eredménynek nincs kötelező érvényű jogi hatása, egyértelműen mutatja a pilismarótiak akaratát.

A rejtőzködő Táti-szigetek

2022. december 4.

Hírek

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság az európai uniós támogatás keretében látványos élőhely-rekonstrukciós beavatkozásokkal segítette elő a Táti-szigetek vizes élőhelyeinek rekonstrukcióját. A fejlesztés eredményeként 195 hektár védett terület ökológiai állapota javult a Táti-szigeten.

Közel félezer új parkolóhely létesül a Pilisben. A védett állatok majd hozzászoknak, a borzok húsából amúgy kiváló pörkölt készül szüret idején

2022. július 6.

Hírek

Személyautóknak és buszoknak 438 parkolóhelyet építenének ki a „Parkolj és Túrázz – parkolópontok kialakítása a Dunakanyarban” című pályázati projekt részeként, részben Natura 2000-es területen. A hatásbecslési dokumentációból nem derül ki, vágnak-e ki fákat a beruházáskor, az Átlátszó kérdéseire pedig nem válaszoltak az illetékesek.

Szép csendben elsumákolták a Dunakanyar látogatóközpontot

2022. január 25.

Hírek

Madárles, tó, sétány, interaktív kiállítás – még 2017-ben indult el a „Dunakanyar Látogatóközpont kivitelezése Dömösön” nevű beruházás, amely azonban sohasem készült el. A Duna-Ipoly Nemzeti Park hiába kapott uniós támogatást is a beruházásra, a GINOP Irányító Hatóság végül elállt a támogatási szerződéstől. A nemzeti park a grandiózus tervek helyett szerényebb elképzelésekkel folytatja a munkát.

Tanácstalan Budakalász, hogy miből fogja az olajszennyezést kármentesíteni

2021. március 20.

Hírek

Évek óta sejtették, de tavaly ősszel be is bizonyosodott, hogy jelentősen szennyezett a talaj Budakalász központjában. Az egykori textilgyár területén e szennyezés nehezíti a terület hasznosítását, de problémát jelenthet a Szentendrei Regionális Déli Vízbázis számára is. A helyzet pontos felmérése és rendezése meghaladja a kisváros anyagi lehetőségeit.

Duna-gate botrány 2?

2021. március 20.

Hírek

Pilismaróti ügy. Jelenleg is zajlik. Hogyan lehet a civil kurázsit kifárasztani egy igazi Dunakanyar kérdésben? Hát így. Most elmondom. A Pilismaróti külszíni sóderbánya ügy rá a példa.

Súlyos talajszennyeződés teheti tönkre a dunakanyari vízbázist

2021. március 16.

Hírek

Óvodát épített volna a budakalászi önkormányzat és az evangélikus egyház az egykori Lenfonó és Szövőgyár mellett, ám a talajminták határértéket meghaladó toxikus szennyeződést mutattak ki. A talajvíz- és talajszennyezés a szentendrei regionális déli vízbázis védőterületén található, így veszélyeztetheti a Dunakanyar vízellátását is.

Visszavonták a pilismaróti kavicsbánya engedélyét

2020. augusztus 28.

Hírek

Visszavonta a Pilismarótra tervezett kavics- és homokbánya környezetvédelmi engedélyét, egyúttal elutasította a társaság engedély iránti kérelmének kiadását a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal – tette közzé honlapján a település.

Dömösi Zöld Forgatag

2019. szeptember 21. - 2019. szeptember 21.

Helyszín: Dömös

Programok

Idén újra megszervezzük a Dömösi Zöld Forgatag ingyenes családi napot, mely a Dunakanyar térségének egyik legjelentősebb természetvédelmi témájú rendezvénye.