Több mint 5 milliárd telefont fognak kidobni idén – egymás után rakva körbeérnék az Egyenlítőt

2022. november 7.

Hírek

Egy friss tanulmány szerint több mint ötmilliárd telefon fogunk kidobni 2022-ben összesen. Ez olyan mértékű hulladékot jelent, hogy egymás után rakva a telefonok körbeérnék a bolygót az Egyenlítő körül, ha pedig egymásra pakolnánk őket, több mint 48 ezer kilométeres magasságba felérnének – százhússzor magasabbra, mint ahol a Nemzetközi Űrállomás kering, a magasság pedig a Hold-Föld… Tovább »

Áder alapítványa is beszáll a hulladékbizniszbe

2022. október 8.

Hírek

Áder János eddig  nagyon sok milliárd közpénzzel kitömött Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványának Kockázati Tőkealapja beszállt egy hulladékhasznosítást végző cégbe.

Korunk aranybányája az e-hulladék

2022. május 16.

Hírek

2021-ben kb. 57 millió tonna elektronikai hulladék keletkezett. A tudósok szerint sürgősen fel kell gyorsítani az e-hulladék újrahasznosítását, mert a nemesfémek bányászata az új eszközök előállításához fenntarthatatlan.

Egyre közelebb a közös töltő az EU-ban

2022. május 2.

Hírek

Az EU megszavazta az egységes töltőcsatlakozóval kapcsolatos tervezetet, most pedig azt is eldöntötték, hogy az USB-C lesz a közös szabvány, ami a gyártókra nézve kötelező. 

Tippek a digitális karbonlábnyom csökkentéshez

2021. december 29.

Hírek

Az ökológiai lábnyom fogalma mára már széles körben elterjedt a környezettudatosság és fenntarthatóság kérdéseivel kapcsolatban. Nem árt tudnunk, hogy az online világban való időtöltésünk során éppúgy hagyunk hátra jeleket magunk után, amelyekkel érdemes tudatosan foglalkoznunk.

Akár a kínai nagy falat is felépíthetnénk az idei elektronikus hulladékainkból

2021. október 15.

Hírek

A mobiltelefonokon kívül pl. hűtőszekrények, vízforralók, tévék, elektronikus játékok és sporteszközök alkotják az e-hulladékot, mely évente kétmillió tonnával nő a világon. Az idén kidobott elektronikus eszközök tömege meghaladja az 57 millió tonnát, ami több, mint a kínai nagy falé.