Az Európai Bizottság kihirdette a körforgásos gazdaságra vonatkozó cselekvési tervét.

2020. április 14.

Hírek

A jelenlegi járványügyi helyzetben kevés figyelmet kapott, ugyanakkor óriási jelentősége van Európa jövőbeli gazdasága számára annak, hogy az Európai Bizottság kihirdette a körforgásos gazdaságra vonatkozó cselekvési tervét. Az Európai Unió ezzel igyekszik elérni, hogy a termékek folyamatos lecserélésével pörgetett növekedésről Európa környezetbarát és gazdaságos, valóban fenntartható modellre álljon át. Ebben pedig mindenkinek szerepe lesz a… Tovább »

Bajnokok a német naplopók

2014. február 2.

Hírek

2013-ra Németország napenergiából fedezte teljes országos energiaigényének 40 százalékát. 2022-ig bezárják az összes atomerőműveiket, és a teljes gazdaságuk energiaigényét átállítják a megújuló energiákra. Összefoglaljuk az 5 legfontosabb dolgot, amit a német napenergia hasznosításról tudni kell.

Nemsokára otthon hagyhatod a mobilod töltőjét

2014. január 21.

Hírek

2-3 dolláros, kijelzőbe épített napelemekkel oldaná meg a mobil készülékek töltését és adatátvitelét is a Sunpartner Technologies és a 3M. A két cég átlátszó panelje meghosszabbítja az okostelefonok üzemidejét, az alacsonyabb fogyasztású e-book olvasókat pedig gyakorlatilag folyamatosan töltve tartja. “Fénykommunikációja” 10 X gyorsabb a Wi-Fi-nél.

Hová kerülnek az e-hulladékok?

2013. április 21.

Hírek

Kiábrándító látvány, amikor a családi kirándulás során – akár a közelgő Föld Napján – rozsdás mosógép-dobbal, kibelezett hűtőgéppel vagy összetört monitorokkal találkozunk az erdőben. Időnként még a városok utcáin is láthatóak a kukák mellé helyezett kidobott elektromos termékek, azaz e-hulladékok. Tényleg ez a sorsuk régi berendezéseinknek?

Mit tegyünk a feleslegessé vált műszaki cikkekkel?

2013. március 14.

Hírek

Egy átlagos családban több tucat műszaki cikket használnak, ezeknek az eszközöknek az élettartama jellemzően néhány év, sőt egyes esetekben még kevesebb. Felmerül a kérdés, mit tehetünk a kiégett fénycsővel, az eresztő mosógéppel, a széteső turmixszal vagy az elavult számítógéppel, feleslegessé vált magnós rádióval.

Ritkaföldfém dilemma

2013. március 4.

Hírek

Alig pár évtized alatt politikai szempontból is éles témává vált az ipari termelésben felhasznált fémekhez és egyéb ásványi anyagokhoz való hozzáférés kérdése. A folyamatosan emelkedő árakhoz időről időre fellépő áruhiány is párosul. Ez nyilván elsősorban az importra szoruló országokat állítja nehéz helyzet elé, de hosszabb távon akár a lelőhelyeket birtokló országok szempontjából is rosszul sülhet… Tovább »

Tényleg ázsiai ország vagyunk?

2012. december 4.

Hírek

A számítástechnikai eszközök és műszaki cikkek az utóbbi években a legnépszerűbb karácsonyi ajándékok közé tartoznak. Az ajándékbontogatás közben azonban kevesen gondolnak arra, hogy milyen visszásságok terhelik a divatos elektronikai termékek előállítását, pedig a délkelet-ázsiai gyárakból jól ismert munkaügyi problémák közül számos Magyarországon is jellemző.