A jövő 50 egészséges élelmiszere, amivel megmenthető a Föld

2019. szeptember 10.

Hírek

A kaktuszoktól az algákon, és a vitaminban gazdag virágokon át a szárazságtűrő gyökérzöldségekig tart annak az 50 tápláló élelmiszernek a listáját, amelyek fogyasztása az emberi szervezet, termesztése pedig a bolygónk számára volna kedvezőbb a jelenleg szinte egyeduralkodó alapanyagokhoz képest.

10 év, és kifogy az élelemből az emberiség

2017. augusztus 31.

Hírek

Tíz év múlva nem lesz elég élelem a Földön – vetette fel egy TED-konferencián az egyik előadó. Sara Menker, a Gro Intelligence alapítójának számításait a Portfolio idézte.

Dráguló élelmiszerimport a stabil piaci helyzet ellenére

2017. június 9.

Hírek

Kiegyensúlyozottnak mondható a az alapvető termények nemzetközi piaci helyzete: búza és kukorica bőségesen áll rendelkezésünkre, miközben az olajosmag-termesztés is újra erőre kapott. A FAO élelmiszerár-index újra fölfele vette az irányt májusban.

Évi 200 ezer akut halált okoznak a növényvédő szerek

2017. március 27.

Hírek

Az egyre gyakrabban hangoztatott tézis, miszerint a növényvédő szerek nélkülözhetetlenek a gyorsan növekvő népesség élelmezéséhez – csupán egy mítosz, állítják az ENSZ élelmiszer és környezetszennyezés szakértői.

Marha helyett tücsök steak

2016. október 28.

Hírek

A nyugati embernek bizarr, de az ENSZ élelmezésügyi világszervezete régóta fontolgatja, hogy rovarokkal táplálja a Föld nélkülözőit. A tücskök és szöcskék a tápanyagok terén a marhahússal is felveszik a versenyt. Olcsó és környezetbarátabb.

Csokis szöcske az étlapon

2016. július 28.

Hírek

Bármennyire undorodunk is az entomofágiától, azaz a rovarok elfogyasztásától, szakértők szerint a jövőben valószínűleg szükség lesz a szokásaink újragondolására a globális élelmezésbiztonság garantálásához.

Új étrendi ajánlások saját és bolygónk egészségéért

2016. május 19.

Hírek

Nem csak magunk, de bolygónk miatt sem mindegy, mit eszünk. Mégis csupán néhány országban adtak ki olyan táplálkozási ajánlásokat, melyek a megfelelő étkezés szempontjait egyesítik a környezeti fenntarthatóságéval. A FAO és az Oxfordi Egyetem új tanulmánya közös nevezőre hozza a fenntarthatóságot, klímaváltozást az egészséges táplálkozással.

Mi marad a bevásárlókosárban, ha eltűnnek a méhek?

2016. március 1.

Hírek

Többek között a kávé, a kakaó, az alma és a mustár hiányzik majd az asztalunkról, ha folytatódik a beporzó fajok, például a házi és vadméhek, darazsak, lepkék pusztulása. Az MTA Ökológiai Kutatóközpont részvételével készült el az első átfogó nemzetközi jelentés a beporzók helyzetéről. Eszerint beporzók nélkül az élelmiszer-alapanyagok mintegy fele tűnhet el, és milliók élete… Tovább »

Nulla éhezés kihívás

2015. július 12.

Hírek

Az éhezés teljes felszámolásához a következő 15 év alatt további 267 milliárd dollárnyi befektetésre lenne szükség a vidéki és városi térségekbe és a szociális védőhálóba, hogy biztosítsuk az ott élő szegények élelmiszerhez jutását és javítsuk életszínvonalukat, állapította meg egy új ENSZ jelentés. Ez évente átlagosan csupán 160 dollár támogatást jelent a mélyszegénységben élők számára fejenként.