Tízmilliárd forintnyi élelmiszer-hulladékot mentett meg tavaly az élelmiszerbank

2023. február 18.

Hírek

Tavaly csaknem 239 ezer nélkülöző ember részesült azokból a lejáratközeli, illetve csomagolási hibás termékekből, amiket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület áruházakból és gyártóktól gyűjtött össze. A szervezet 2022-ben másfélszeresére növelte élelmiszermentő kapacitását, hogy lépést tudjon tartani a növekvő rászorulói igényekkel. Önkénteseik segítségére támaszkodva az idén még több adományt szeretnének célba juttatni.

6,5 milliárdnyi élelmiszert mentett meg tavaly az Élelmiszerbank

2019. január 21.

Hírek

Az Élelmiszerbank Egyesület a korábbi évekhez hasonlóan 2018-ban is növelte az általa begyűjtött élelmiszerfelesleg mennyiségét, megkönnyítve ezzel sok-sok nélkülöző mindennapjait. Több mint 11.000 tonna élelmiszer juthatott így jó helyre, ez 20%-kal haladja meg a tavalyi év eredményét.

Még mindig óriási az élelmiszer-pazarlás

2017. november 4.

Hírek

Brutális mennyiségű ételt dobunk a kukákba. Az FM szerint 15 milliárd forintot is megtakaríthatna évente az ország a feleslegesen kidobott élelmiszereken. A spórolásban az Orbán-kormány által gyakran megtámadott áruházláncok járnak az élen.

Hazai élelmiszerhulladék körkép

2016. március 4.

Hírek

Reális esély van arra, hogy francia mintára belátható időn belül a magyar jogszabályok is rendelkezzenek az élelmiszer-pazarlás megfékezéséről. A hazai üzletláncok előremutatónak tartják a törekvést, de a többségük állítja, már eddig is tett azért, hogy minél kevesebb étel kerüljön a szemétbe.

Pazarlunk és adakozunk. Összefogás az éhezés ellen

2015. augusztus 14.

Hírek

A magyar családok 42%-a rendszeresen dob ki élelmiszert, 10-ből 8 esetben annak érzékelhető minőségváltozása, az esetek ötödében pedig a szavatossági idő lejárta miatt, vagy csak azért, mert megmaradt. Magyarországon 1,8 millió tonna élelmiszert semmisítenek meg, pedig sok éhező jól lakna belőle.

Giga bírság vagy börtön élelmiszer pazarlásért

2015. május 23.

Hírek

A francia parlament szembeszáll az élelmiszer-pazarlással, és a termékek megsemmisítése helyett inkább arra kötelezi a nagyobb áruházakat, hogy az eladatlan, de még emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszereket jótékony céllal adományozzák el.

Az élelmiszer érték!

2014. március 21.

Hírek

A Vidékfejlesztési Minisztérium a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közreműködésével Fórumot indít az élelmiszerpazarlás és -veszteség csökkentése érdekében. A Fórumhoz várják a témában tenni szándékozó vállalatok és szervezetek csatlakozását.

33. Élelmezési Világnap sajtótájékoztatója

2013. október 16.

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum

Sajtótájékoztatók

A nem megfelelő táplálkozás világszerte problémákat okoz: minden negyedik 5 évesnél fiatalabb gyermek alultáplált. Vagyis 165 millió gyermek a hiányos táplálkozás miatt soha nem fog teljes testi és szellemi erőnléttel bírni.