Tévhit a műanyagba csomagolt zöldségekről és gyümölcsökről

2022. március 21.

Hírek

Egy brit tanulmány megerősítette, hogy az egyszer használatos műanyag csomagolás növeli az élelmiszer-pazarlást. Ezzel megcáfolták azt az elképzelést, hogy a műanyag csomagolás meghosszabbítja az eltarthatóságot, és csökkenti a kidobott élelmiszerek mennyiségét.

A fenntarthatósági verseny élén az italos kartondoboz – ha újrahasznosítjuk

2021. augusztus 13.

Hírek

Az italos kartondobozok karbonlábnyoma fele akkora, mint a PET palackoké, derült ki a bécsi egyetem kutatásából. A kartondobozok a jövő zöld gazdaságának alapvető elemei is lehetnek, hiszen fenntarthatósági szempontból az üvegekénél előnyösebb az alkalmazásuk. Németországban az újrahasznosítás 78%, nálunk 22 %.

Tiszta para

2019. december 22.

Hírek

Sosem gondoltam, hogy a parafadugó kérdéskör valaha is érdekes lehet számomra, különösen nem bármiféle ökológiai, fenntarthatósági összefüggésben. Ráadásul mindig próbálom magamról letisztítani az olyan kis marginális jelentőségű környezetvédelmi bűvészmutatványok hatását, mint amilyen pl. a szívószálak betiltása, és a többi. Mi dolgom lenne hát a parafával, ami ráadásul természetes alapanyag?! A gondolataimat két számadat mégiscsak felborzolta:… Tovább »

Kóla vagy darálthús?

2019. január 31.

Hírek

Átfogó kutatást végzett a NÉBIH általános iskolások körében az élelmiszer-biztonságról. A gyerekek tudatosságán még van mit csiszolni, ami azért nagyon fontos, mert ez a korosztály a legfogékonyabb a helyes szokások elsajátítására. A megfelelő szemléletformáláshoz a szakértők a pedagógusok bevonását is javasolják.

Lézeres hulladékcsökkentés gyümölcsfronton

2017. február 17.

Hírek

Csomagolás és címkézés helyett lézerrel égeti rá a termék nevét, származási helyét és kódszámát az organikus gyümölcsökre és zöldségekre egy svéd élelmiszeráruház-lánc – így csökkentve a csomagolóanyagok és címkék mennyiségét.