A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Csomagolás és címkézés helyett lézerrel égeti rá a termék nevét, származási helyét és kódszámát az organikus gyümölcsökre és zöldségekre egy svéd élelmiszeráruház-lánc – így csökkentve a csomagolóanyagok és címkék mennyiségét.

A Svédország-szerte több mint 1300 bolttal rendelkező ICA reményei szerint a tavaly december óta alkalmazott új technológiával sikerül csökkenteni az organikus élelmiszerekhez használt csomagolóanyagok és címkék mennyiségét.

Az áruházlánc szerint túl sok a termékeken a fölösleges műanyag és csomagolópapír.

Az ICA az édesburgonyán és az avokádón teszteli első körben a lézeres technológiát, mert ezeknek nem gyakran fogyasztják el a héját, továbbá mindkettő előszeretettel dobja le magáról a hagyományos címkéket. Még idén szeretnék bevezetni a lézer-bélyegzett dinnyéket és néhány olyan terméken is ki akarja próbálni a technológiát, aminek a külső héja is ehető, hogy megnézze, mennyire tetszik a vásárlóknak az új megoldás. A lézer a külső héj pigmentjeit eltávolítva égeti be az információkat a gyümölcsökbe és zöldségekbe, nem hatol át a külső felületen, ezért nem befolyásolja a termék minőségét és ízét.

Édesburgonya lézeres jelöléssel a svéd ICA áruház képén

A lézeres címkézés már 2009 óta bevett gyakorlat Ausztráliában és Új-Zélandon, az Európai Unió országaiban 2013-ban engedélyezték. A módszer persze nem használható minden terméken. A citrusfélék például képesek az öngyógyításra, ezért a lézerrel készített hegek pár óra alatt eltűnnének. Bizonyos esetekben pedig a csomagolásra azért van szükség, hogy a termék tovább megőrizze a minőségét.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás