Bölcs vízgazdálkodás a Dráva mentén

2024. március 21.

Hírek

Az ártereinkkel való együttélés, folyóink ismerete és az ártér nyújtotta lehetőségek feltárása a helyi gazdálkodás és fennmaradás záloga. A közel 6 éven át a WWF Magyarország vezetésével zajló WiseDrava LIFE projekt horvátországi és magyar partnerek együttműködése révén valósított meg élőhely-helyreállításokat Dráva menti mintaterületeken, amivel egyre súlyosbodó problémákat sikerült hatékonyan kezelni.

Visszaadtuk a vizet a tájnak!

2023. március 22.

Hírek

A jászberényi Hajta-mocsár területén a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Európai Uniós pályázat keretében vizes élőhelyek rehabilitációját és a táj komplex fejlesztését végezte el.

A rejtőzködő Táti-szigetek

2022. december 4.

Hírek

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság az európai uniós támogatás keretében látványos élőhely-rekonstrukciós beavatkozásokkal segítette elő a Táti-szigetek vizes élőhelyeinek rekonstrukcióját. A fejlesztés eredményeként 195 hektár védett terület ökológiai állapota javult a Táti-szigeten.

Az EU támogatja a szlovák-magyar kék vércse és a túzok megőrzést

2022. március 24.

Hírek

A kék vércse és a túzok állományok drámai mértékben csökkentek az elmúlt évtizedekben bizonyos régiókban. Szlovák és magyar ornitológusok hosszú ideje együttműködésben dolgoznak e 2 faj populációjának megerősítésén. A most induló „Steppe on border” LIFE projekt azon élőhelyek javítására összpontosít, ahol mindkét faj előfordul, különösen a határ menti régióban.

10 év alatt 4000 hektár védett terület létesült

2022. január 16.

Hírek

Az elmúlt évtizedben 82 új, országos jelentőségű, védett természeti terület létesült összesen 4 107 hektár kiterjedéssel. Idén három új természetvédelmi beruházás is elindulhat, amelyek 1373 hektáron segítenék a vizes élőhelyek állapotának javítását – áll az agrárminisztérium közleményében.

Jelentős fejlesztéseket támogatott az EU nemzeti parkjainkban

2021. december 29.

Hírek

Eredményes évet zártak a hazai nemzeti park igazgatóságok. 2021 során 30 jelentős beruházás fejeződött be javarészt uniós támogatásból 8,7 milliárd forint összértékben.  Így a leromlott élőhelyek helyreállításával a védett területek felértékelődtek, és a pandémia alatt a turizmus is élénkült.

Megmentik a legritkább nagy-britanniai hüllő élőhelyet

2021. december 23.

Hírek

A dél-angliai Hampshire-ben és Sussexben, a South Downs Nemzeti Parkban 41 helyen állították vissza a fenyért, a sík, általában mészben szegény, savas talajon termő törpecserjékkel ritkásan benőtt élőhelyet. Az emberi segítséggel kialakított élőhelyek együttes nagysága 18 ezer futballpályányi.