Kötelező BB besoroláshoz segít hozzá a napelem

2021. október 13.

Hírek

A környezetvédelem napjainkban egyre nagyobb szerepet kap, és a hatóságok is arra törekednek, hogy az évek előrehaladtával csökkenjen a károsanyag-kibocsátás. Ennek köszönhetően a lakóházak energetikai besorolása is nagyobb figyelmet kap. Az zöldenergia-felhasználás növelésére gyakran alkalmazunk napelemeket. 

Mekkora megtakarítás érhető el a ház hőszigetelésével?

2021. október 9.

Hírek

A számlák minden egyes hónapban megérkeznek és előfordul, hogy az ember azon kapja magát, hogy vakargatja a feje búbját, hogy már megint miért ennyi az annyi. Persze igen ritka az az eset, hogy minden közműszámlát ki tudunk küszöbölni az életünkből, de nem árt tisztában lenni azzal, hogy számos lehetőség áll rendelkezésünkre, amelyek alkalmasak arra, hogy… Tovább »

Mitől lesz energiatakarékos egy ablak?

2021. szeptember 27.

Hírek

Az energiatudatos otthon egyik ismérve a szakszerűen kiválasztott nyílászáró. Az ablakok, ajtók piacán megdöbbentően széles választékkal találkozunk. Az energiatakarésosságon túl az esztétikum, a hangszigetelés vagy a betörésbiztonság is lényeges szempontok. De hogy döntjük el, hogy pontosan mire van szükségünk?

A Kádár-kockákban rejlő energiahatékonysági felújítási potenciál

2021. augusztus 5.

Hírek

A Kádár-kockák a hazai lakásállomány több mint ötödét teszik ki úgy, hogy átlagos energiafogyasztásuk kb. 4-5-szöröse a 2022-től kötelező közel nulla energiaigényű otthon energetikai előírásainak. A MEHI számításai szerint ha az összes Kádár-kockát közel-nulla energiaszintűre felújítanánk, a Nemzeti Energia- és Klímatervben lefektetett éves célérték 4,5-szeresét lehetne megspórolni. Az energetikai szempontok mégis háttérbe szorulnak, ha kockaház-felújításról van szó.… Tovább »

A lakossági fűtés dekarbonizálása nélkül nem lehet elérni az uniós klímacélokat

2021. június 16.

Hírek

2021 április 21-én  az Európai Tanács és  Parlament megállapodásra jutott az Európai Unió klímatörvényének részleteiről. A megállapodás értelmében a kontinens 2030-ra 55%-kal csökkentené a nettó üvegházhatású gáz-kibocsátását az 1990-es szinthez képest, 2050-re pedig klímasemlegessé válna. A fűtési, szellőztetési és légkondicionálási szektor gyártójaként a Daikin egy négy lépcsős tervet mutatott be a lakossági fűtés  átalakítására, ami… Tovább »

100%-ban újrahasznosítható a tetőtér modern műanyag ablaka

2021. május 20.

Hírek

A minőségi alapanyagok nemcsak a zöld vagy éppen high-tech irodák, netán a küszöbön álló szabályozásváltozásnak megfelelő alacsony energiafelhasználású lakóházak építésének elmaradhatatlan elemei. Egy tetőtér beépítésénél az energiatakarékosságért részben felelős nyílászárók megválasztása kulcskérdés, és a minőségen túl szakszerű beépítésük még inkább. A Roto 100%-ban újrahasznosítható műanyag tetőablakainál a tervezői-kivitelezői, de a gyártói-felhasználói törekvés is megtalálható.

Szuperfehér festékkel hűtik az épületeket

2021. április 17.

Hírek

A valaha volt legfehérebb festéket állítottak elő amerikai kutatók a Purdue Egyetemen, hogy ezzel javítsák az épületek hűtését, és hozzájáruljanak a klímaváltozás kezeléséhez. Az új festék a napfény 98 százalékát veri vissza.

Kulcskérdés az épületek energiahatékonyságának növelése

2021. március 27.

Hírek

Ma már nem vitatott tény, hogy az épületekbe való befektetés a klíma célok elérésének egyik leginkább költséghatékony és fenntartható eszköze. A MEHI véleménye a Helyreállítási és Alkalmazkodási Terv Energetikai komponenséhez.

Ökotudatos döntés a polisztirol hőszigetelés

2021. március 7.

Hírek

A környezeti szempontok, mint az energiapazarlás és a környezetszennyezés visszaszorítása, a klímaváltozás negatív hatásainak megfékezése az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt kaptak. Az új nemzeti energia- és klímastratégia kialakítása 2030-ig határozza meg Magyarország energia- és klímapolitikai prioritásait, melynek középpontjában az energiafogyasztás további csökkentése áll. Ebben az előrelépésben az alkalmazott hőszigetelés vastagságának növelése elkerülhetetlen.

A vártnál több a lakossági épületenergetikai felújítás, de a beruházások inkább részlegesek

2021. január 23.

Hírek

A vártnál jóval több hazai lakóépületben végeztek energiahatékonysági felújítást az elmúlt öt évben, de ezek a beruházások jellemzően részlegesek voltak, energetikai tervezés nélkül történtek, valószínűleg ezért nem eredményeztek említésre méltó energiamegtakarítást – mondta a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) igazgatója.