Európa kétszer gyorsabban melegszik a globális átlagnál

2024. április 25.

Hírek

Miután márciusban zsinórban tizedjére is megdőlt a melegrekord, kényelmetlenül közel kerültünk az egyéves sorozathoz, de nem is kellenek ahhoz ilyen megállapítások, hogy az embernek feltűnjön, valami nincs rendben, mert az egyre bolondabb időjárással mindenki szembesül nap mint nap. Különösen Európában, ami a Meteorológiai Világszervezet (WMO) és az Európai Unió klímaváltozást figyelő szolgálata, a Copernicus (C3S) friss… Tovább »

Giga aszály Kolumbiában: a párok zuhanyozzanak együtt!

2024. április 17.

Hírek

Kolumbia fővárosában, Bogotában olyan mértékű a vízhiány az El Niño éghajlati jelenség miatt, hogy a polgármester arra kérte a párkapcsolatban élőket: zuhanyozzanak közösen. Vagy, ha nem hagyják el a házukat, akkor ne is fürödjenek.

Ha minden véget ér

Kiadványok

Káosz, erőszak, és oda a kiszámítható középosztálybeli lét – svéd szerző írt erős antiutópiája a klímaválságról. Jens Liljestrand – aki kulturális újságíróként és életrajzi bestselleríróként ismert hazájában – a klímaválságra adott egyéni és társas megküzdési stratégiákkal szembesít Ha minden véget ér is című regényében.

Az egész északi félteke légkörét beszennyezték a 2023-as hatalmas kanadai erdőtüzek.

2023. december 21.

Hírek

A 2023-as év igen emlékezetes marad Észak-Amerika lakóinak, Kanada és az USA északabbi régiója szó szerint az erdőtüzek füstjében úszott. Míg az egyértelmű, hogy a tüzek viszonylagos közelségében rendkívüli légszennyezést okoznak e tüzek, egy új, az Advances in Atmospheric Sciences folyóiratban publikált kínai kutatás azt tárta fel, hogy ez a hatás az egész északi féltekére kiterjedt. A kutatást… Tovább »

Erdőhelyreállítás láncfűrésszel

2023. október 5.

Hírek

Az Erdők Hetéhez kapcsolódva egy pár perces animációs kisfilm segítségével mutatjuk be, hogy mit érdemes tennünk az erdeinkért (nem csak láncfűrésszel), ha a jövőben is látni szeretnénk azokat. Hazánkban az idős, védett erdők sem mentesülnek a fakitermelés alól, miközben az élőhelyekre nehezedő nyomás egyre fokozódik, az őszi napsütés pedig évről évre égetőbb.

Tízszer gyakrabban lehetnek pusztító tüzek a jövőben a klímaváltozás miatt már itthon is

2023. október 4.

Hírek

Ma még az emberi figyelmetlenség és gyújtogatás okozza a tüzek 99 %-át Magyarországon, az erősödő globális felmelegedés azonban itt is olyan folyamatokat indíthat be, hogy a jelenleginél akár tízszer gyakrabban is előfordulhatnak olyan körülmények, amelyek például a 2012-es és 2022-es nagy tüzekhez vezettek.  Itthon a Kecskemét–Hortobágy–Békéscsaba–Szeged-négyszög a leginkább kitett a vegetációtüzeknek.

Hawaiin elcsitultak, Kanadában újraéledtek az erdőtüzek

2023. augusztus 17.

Hírek

A kanadai Északnyugati Területeken pusztító erdőtüzek megközelítették a régió fővárosát, ezért tegnap este elrendelték Yellowknife csaknem 20 ezer lakosának evakuálását. Kiderült, mi okozhatta a pusztító hawaii katasztrófát.

Új műholdakkal az erdőtüzek ellen

2023. augusztus 14.

Hírek

Évről évre világszerte egyre pusztítóbbá válnak az erdő- és bozóttüzek, s az előrejelzések alapján biztosra vehető, hogy a globális klímaváltozás miatt a következő években is folytatódni fog ez a trend.

Tavaly a vegetációtüzek által sújtott régiók közel fele kiemelt természetvédelmi terület volt Európában

2023. július 26.

Hírek

A 2022-es év volt a második legrosszabb az Európai Unióban a vegetációtüzek pusztításának szempontjából, több mint 800 000 hektár területet érintettek a tűzesetek. A közvetlen hatásokon túl olyan közvetett hatásokkal is számolni kell, mint egyes fajok élőhelyének elpusztulása. az összes leégett terület kb. 44%-a Natura 2000-es volt, ez az elmúlt 10 évet tekintve rekordnak számít.