A rovat kizárólagos támogatója

Káosz, erőszak, és oda a kiszámítható középosztálybeli lét – svéd szerző írt erős antiutópiája a klímaválságról. Jens Liljestrand – aki kulturális újságíróként és életrajzi bestselleríróként ismert hazájában – a klímaválságra adott egyéni és társas megküzdési stratégiákkal szembesít Ha minden véget ér is című regényében.
Svédországban erdőtüzek pusztítanak, és nincs már az a jól szervezett központi kormányzat, amely úrrá lehetne a természet tombolásán. Hiány mutatkozik az ellátásban és a segítségnyújtásban, a városokban káosz uralkodik, tombol az erőszak, a kiszámítható középosztálybeli lét ígérete mellett még elkötelezettek egy csapásra klímamenekültekké válnak, és saját bőrükön megtapasztalják a kiszolgáltatottak nyomorát.

Jens Liljestrand – aki kulturális újságíróként és életrajzi bestselleríróként hazájában, Svédországban ismert szerző – a közeljövőt megfogható közelségbe hozó regényében négy ember összefonódó sorsán keresztül a klímaválságra adott egyéni és társas megküzdési stratégiákkal szembesít. Lendületesen és következetesen viszi végig a válság kibontakozásának logikai láncolatát, és veszi számba az erre adott reakciókat: a tagadástól és a relativizálástól kezdve a pánik kibontakozásán és az erőszak elharapódzásán át a beismerésig és a hétköznapi hősiességig, az emberi gyarlóságokig.

Hogy mindezekkel szembesítsen, könnyen megérthető, mégis összetett karaktereket teremtett, akik egymással kapcsolatba kerülve személyes történetüket is alakítják a katasztrófa során. A lángokban álló Svédországon végigkísérhetjük a kapuzárási pániktól józanságát vesztett és befolyásolható középkorú média-tanácsadót, aki élniakarási vágyát a regény másik főhősén, egy klímatagadó, démonaival küzdő influenceren éli ki, az ünnepelt svéd teniszező örök vesztesnek elkönyvelt fiát vagy a családjával és a világgal konfliktusban álló, önmagát kereső tinédzsert, akik mind lelki útvesztőikben is kavarognak.

A végig feszült, izgalmas történetben a klímaválságról alkotott különféle nézőpontokat és attitűdöket megismerve arról is elgondolkodhatunk, hogy a természeti katasztrófánál még rosszabb lehet mindaz, amit az emberek egymással tesznek.

Jens Liljestrand svéd újságíró és író. Korábban a Sydsvenskan és a Dagens Nyheter kritikusa, az Expressen kulturális rovatszerkesztője. Vilhelm Mobergről írt életrajzi bestsellerét August-díjra jelölték. A Ha minden véget ér is az első regénye.

Park Kiadó

Termékadatok
Cím: Ha minden véget ér is
Szerző: Jens Liljestrand
Fordító: Patat Bence
Kiadó: Park könyvkiadó
Oldalak száma: 496
Megjelenés: 2024. január 22.
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789633558393
Méret: 210 mm x 135 mm

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás