Zöld Jövedelemmel az igazságos klímaátállásért

2024. május 16.

Hírek

Az Európai Unió Szociális Klímaalapja 2026-tól közel 1100 milliárd forintot folyósít a magyar energia- és közlekedési szegénység enyhítésére. Ezúttal a pénznek nem a NER-vállalkozók, hanem a rászorulók zsebében kellene landolnia, részben akár közvetlenül, Zöld Jövedelem formájában.

Ha minden véget ér

Kiadványok

Káosz, erőszak, és oda a kiszámítható középosztálybeli lét – svéd szerző írt erős antiutópiája a klímaválságról. Jens Liljestrand – aki kulturális újságíróként és életrajzi bestselleríróként ismert hazájában – a klímaválságra adott egyéni és társas megküzdési stratégiákkal szembesít Ha minden véget ér is című regényében.

Dicsértessék Isten – Ferenc pápa a felgyorsuló klímaválságról

2023. október 10.

Hírek

Ferenc pápa a klímaváltozás szkeptikusai és a „felelőtlen” nyugati életmód ellen szólt. A katolikus egyházfő az eddigi legerősebb nyilatkozatát tette a felgyorsuló klímaválságról, amelyben a nagy iparágakat és a világ vezetőit, valamint a “felelőtlen” nyugati életmódot tette felelőssé.

Alapvetően kellene megváltoztatni az állami költségvetést – a Levegő Munkacsoport vezetőjét nem engedte meg felszólalni a Fidesz

2023. június 22.

Hírek

Elkerülhetetlenül Magyarország lecsúszásához vezet, ha elfogadja az Országgyűlés a költségvetési törvényjavaslat jelenlegi változatát. A lecsúszás megelőzése érdekében sokkal nagyobb összeget kellene fordítani a közoktatásra és a környezetvédelmi célokra (mindenekelőtt az épületfelújításra), amire fedezetet nyújthat a környezetileg káros, illetve a piacot a piacot hátrányosan torzító támogatások felszámolása.

15 százalékkal növeli a halálozási arányt a klímaválság

2022. november 11.

Hírek

Bő 25 év múlva már 3 milliárd ember él majd a világ globális felmelegedés által leginkább érintett gócpontjain, amelyek túlnyomó részt Közép-Amerikában, a Közel-Keleten, Ázsia egyes részein, Közép- és Kelet-Afrikában találhatók.

Energia- és klímaválságban az önkormányzatok

2022. november 5.

Hírek

Az önkormányzatok többsége súlyos problémának ítéli a klímaváltozást, a jelenlegi energiaválság pedig szinte minden önkormányzatnak problémát okoz. Saját energiaköltségeik megugrását és a lakosság nehézségeit egyaránt aggasztónak tartják, derült ki az Energiaklub legújabb felméréséből.

A hazugság, mely megágyazott a klímaválság elszabadulásának

2022. augusztus 23.

Hírek

Kissé forró az idei nyár? Azért próbálja meg kiélvezni, mert alighanem ez a leghűvösebb a hátralévő életében. Alig kezdte el valóban éreztetni hatásait a klímaváltozás, az emberek elkezdtek rá odafigyelni. Bár kutatók és tudósok évtizedek óta kongatják a vészharangot, nem figyeltünk rájuk. De nem kizárólag a saját hibánkból.